Blåbärs- och citronpaj

Posted on Posted in Något sött efter

Vi är i Florida på semester i några veckor och har köpt på oss massor av blåbär och citroner på Bondens marknad. Vad passar då bättre än en ”american pie” med blåbär och citron? Lika gott till dessert som till fikat. Testa gärna du också. Bon appetite! 🙂

Blåbärs- och citronpaj – 8 personer 

Pajdegen:

200 gram kallt smör
6 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ekologiskt ägg + 1 extra äggula
2 tsk kallt vatten

Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt äggen och vattnet och arbeta ihop degen. Om du har tid kan du låta degen vila i kylskåpet en stund. Spara en liten bit av degen till remsorna på ovansidan.
Tryck ut degen ända upp på kanten i en springform. Förgrädda i mitten av ugnen 175 grader i 10 minuter.

Fyllningen:

I ask mascparpone
1 burk lemon curd 300 gram
Saften från en halv citron
3 dl blåbär – färska eller frysta spelar ingen roll.
1 ekologiskt ägg
Pajremsor

Blanda ihop mascarponen med lemon curd och citronsaften. Bred ut i botten på den förgräddade pajen. Toppa med blåbär. Baka ut remsor och lägg i ett snyggt mönster uppe på pajen. Vispa upp ett ekologiskt ägg och pensla ut över pajremsorna.

Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 45 minuter tills remsorna är gyllenbruna. Låt svalna en liten stund. Njut tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass. 🙂

Tips!
Om du inte har några blåbär kanske du vill prova med hallon, jordgubbar, vinbär eller andra goda bär? Själva citron- och mascarponefyllningen passar nog till det mesta.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.