Chicken tikka masala, godare än på krogen

Chicken tikka masala och annan indisk mat är en klar favorit på min lista!  Just det här receptet har varit med i toppen bland mina inlägg ända sedan jag lade ut det i januari 2015. Vi här hemma tycker att resultatet är till och med lite godare än på de indiska restaurangerna här hemma i Vasastan. Det vore kul om du också vill prova. 🙂

Köp upp dig på lite kul, asiatiska kryddor, investera en stund i köket, vänta ut jäsning och marinad, följ det enkla receptet och överraska med riktigt god indisk mat. Om du hoppar över brödet och riset passar det här utmärkt för dig som bestämt dig för att satsa på LCHF. Buon appetito! 🙂

Chicken tikka masala
Chicken tikka masala

Chicken tikka masala – 4 personer

1 kycklingfilé per person
Basmatiris
Tomat- och gurksallad
Naan-bröd
Färsk koriander – frivilligt
Rostad lök – frivilligt

Marinad

3 st pressade vitlöksklyftor
1 msk ingefära, riven färsk eller malen
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk korianderfrön stötta
1 tsk gurkmeja
1 tsk chili flakes
1,5 tsk garam masala (finns på kryddhyllan i din vanliga matvarubutik)
1,5 tsk paprika
2 msk pressad citronjuice
1,5 msk olja (helst rapsolja)
2 dl naturell matlagningsyoghurt
2 msk finhackad färsk mynta
Salt efter behag

Sås

150 g smör
0,5 st finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
6 st finhackade färska tomater
0,5 dl vatten
1 msk ingefära, riven färsk eller krydda
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk paprikapulver
1 tsk chili flakes
3 msk tomatpuré
1 dl naturell matlagningsyoghurt
2 dl vispgrädde
2 msk mandelmjöl
3 msk finhackade cashewnötter
2 msk flytande honung

Naan-bröd – 4 st små

1/4 st paket jäst (12,5 gr)
1 dl ljummet vatten 37 grader C
1 tsk strösocker
3/4 dl naturell matlagningsyoghurt
1 st ekologiskt ägg
25 gram smält smör
3,5 dl vetemjöl
Salt

Så här gör du brödet:

  1. Börja med att göra brödet och sätta på jäsning. Blanda jäst, vatten och strösocker. Arbeta in resten av ingredienserna och låt degen jäsa på dragfri plats under 1 timme.
  2. Baka ut brödet i 4 lika stora bitar på bakplåtspapper på plåten. Pensla med smält smör och grädda brödet i 250 graders värme i ca 6 minuter till det fått fin, gyllenbrun färg.

Så här gör du resten:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i kycklingfiléerna. Låt marinera under 1 timme.
  2. Under tiden brödet jäser och kycklingen marineras kokar du basmatiriset och skär tomat- och gurksallad.
  3. Grilla kycklingfiléerna på galler i ugnen ca 10 minuter i 180 grader. När du tar ut kycklingen, öka ugnsvärmen till 250 grader.
  4. Gör såsen genom att smälta smöret på medelvärme och steka löken gyllene i smöret. Blanda i alla kryddor, de finhackade tomaterna och vattnet. Låt koka i 5 minuter. Blanda i resten av ingredienserna och låt koka i ytterligare 10 minuter.
  5. När kycklingen är grillad, skär i breda skivor och lägg i såsen. Låt koka ytterligare 10 minuter.
  6. Under tiden kycklingen kokar med såsen gräddar du brödet.
  7. Lägg upp riset, brödet och kycklingen med såsen på tallrikar. Servera tomat- och gurksalladen vid sidan om i separat skål/tallrik. Garnera gärna riset med färsk koriander och rostad lök. Pudra över extra garam masala.

 

Dryckestips!

Vin i all ära, men ibland passar det ju bäst med en öl och till den här rätten blir Stigbergets Amazing Haze IPA

helt perfekt. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

trollsask1
trollsask1
Articles: 32