Crostata di fragole och Crostata con crema – Clotildes succépajer

Nu när jordgubbssäsongen står för dörren kommer jag att baka den här underbara jordgubbspajen, eller crostata di fragole, så ofta jag kan. Receptet har jag fått av min väninna Clotilde i Piemonte som lagar den här typen av paj mest varje dag. Fyllningen varierar beroende på säsong, t ex aprikossylt, hallonsylt, plommonsylt, druvsylt ( hur gott är inte det!!), päronsylt, äppelsylt. 🙂

Du som har rest i Italien har säkert sett att det oftast står en paj på frukostbordet och det är just den här typen. Glöm grädde eller vaniljsås, här äter man den ”torr” så att fyllningen kommer fram och man känner knaprigheten.

Det som är så smart med just det här receptet är att du får ”två för jobbet av en” och kan alltså bjuda på en pajbuffée bestående av både en jordgubbsvariant och en med ”crema”. Buon appetito! 🙂

5c05270f-6ecb-4c48-bb58-982dc97b829b

Crostata di fragole – 8 stora bitar
Crostata con crema – 8 stora bitar

Den här degen räcker till 2 bottnar och 1 lock, ca 25 cm i diameter

Rör ihop
2 ekologiska ägg
1 msk olivolja
150 gram socker
150 gram rumsvarmt smör

Tillsätt
600 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver

Knåda ihop allt för hand. Clotilde tycker att degen blir alldeles för hård när man kör i maskin och att den blir godare med en lite varsam hand.

Tryck ut 2/3 delar av degen på botten av två ugnsfasta former och upp några cm på kanterna.

Bred rikligt med hemmagjord jordgubbssylt eller köpesylt av riktigt bra kvalitet på den ena botten.

Kavla ut den återstående 1/3 på bakplåtspapper och stansa ut ett lock till jordgubbspajen. Picka med gaffel på några ställen. Alternativt kan du fläta ett snyggt mönster eller hitta på något eget snyggt och dekorativt. Placera på jordgubbspajen.

Sedan är det dags att göra Crostata con crema. Botten har du redan, så då återstår bara toppingen:

1 liter mjölk (byt ut 2,5 dl mot vispgrädde om du vill ha smeten krämigare)
8 st ekologiska äggulor
8 msk mjöl
8 msk socker
citronskal från 1 ekologisk citron
Du kan tillsätta lite valfri alkohol om du vill, t ex limoncello eller rom

Vispa ihop allt och häll över den andra pajbotten. Grädda var för sig eller båda pajerna tillsammans i toppen av ugnen, 175 grader, ca 25 minuter.