Fantastisk fransk festmeny som du kan förbereda! Oh la la!

Ska du ha gäster och saknar inspiration till vad du ska laga? Vill du kunna hänga med gästerna och inte behöva stå i köket hela kvällen när de andra har trevligt i något annat rum? Vill du bjuda på någon annan typ av mat än du brukar göra? Lugn, här får du ett förslag på en underbar fransk festmeny som går fantastiskt bra att förbereda. Dina gäster kommer att bli imponerade, jag lovar!

Middag dag 2Inspiration till de här rätterna fick jag i Frankrike för några veckor sedan när jag besökte ett litet vinslott utanför Bordeaux. Där stod den f d film- och musikproducenten Francois bakom kastrullerna och första middagen på plats lagade han just de här för- och varmrätterna. Första tuggan av förrätten var en fullständig matsensation och hela gommen fylldes av sötman från apelsinlikören och hettan från pepparn. Kycklingen serverades tillsammans med en murkelstinn gräddsås, så mjäll och så fin att den bara föll isär. Det är klart att jag ville laga den här maten och nu har jag gjort det! Jag hoppas verkligen att du tycker det är lika gott som jag gör. Jag citerar Francois; Oh la la, vive la France! Bon appetit! 🙂

KycklingFlera har berättat för mig att de tycker det är så svårt att ha många gäster på middag, att det blir så stressigt och svårt att få ihop logistiken. Numera håller jag inte med, jag älskar att ha många gäster, ju fler desto bättre, men så har jag tränat många gånger också. För att du ska slippa att ta emot gästerna nyduschad i badrock med köket i kaos som jag själv gjort alltför många gånger, har jag satt ihop ett enkelt litet körschema som du kanske kan få nytta av. Lycka till! 😀

Fixa dagen innan:
Kolla in skafferiet och kylskåpet och skriv upp en handlingslista.
Handla maten
Eventuellt Systembolaget
Se till att du har duk, servetter och ljus
Köp låga blommor som bordsdekoration

Samma morgon:
Duka bordet och dekorera med blommor
Ladda kaffebryggaren

Handlingslista:
18 st stora räkor
12 st pilgrimsmusslor
2 krukor slätbladig persilja
1 st baguette
6 st kycklingfiléer
2 st konserverade murklor
5 dl vispgrädde
5 dl creme fraiche 34 %
1 kg delikatesspotatis på påse
2 st stora päron
2 st stora äpplen
2 dl god äppelmust eller äppeljuice
Vaniljglass av bra kvalitet
(Vällagrad Comté ost)
(1 liten påse valnötter)

Det här har du säkert redan hemma:
1 st schallottenlök eller 1 st gul lök
Några klyftor vitlök
Smör (gärna från Normandie, finns bl a från ICA Selection)
Kinesisk soya
Salt
Svartpeppar
Cointreau
Calvados eller Cognac
Råsocker
Vetemjöl
Strösocker
3 st gelatinblad
(Flytande honung)
Kaffe
Mjölk till kaffet

förrätt 5Till förrätt – Räkor och pilgrimsmusslor flamberade i Cointreu – 6 personer
Vinförslag: Något redigt, torrt vitt vin med ordentligt krisp 

Så här långt kan du förbereda på morgonen samma dag:
Skala räkorna, finstrimla persiljan och hacka vitlöken, lägg allt åt sidan i separata skålar. Smält smör på medelvärme i en stekpanna och stek pilgrimsmusslorna tillsammans med vitlöken på båda sidorna i ca 1 minut vardera. Lägg åt sidan i en skål. Ställ in allt i kylen. Skär baguetten i några cm tjocka bitar och lägg upp i en brödkorg. Stoppa in korgen i en plastpåse så håller sig brödet fräscht.

flamberingDet här gör du precis innan serveringen: (tar ca 10 min)
Smält 5 msk smör på medelvärme i en stekpanna. Stäng av köksfläkten och ta fram en stor plåt eller ett stort kastrullock. Häll på ca 2-3 msk Cointreau och tänd eld med en lång tändare eller lång tändsticka. Låt lågan brinna ut och var beredd med locket.
Lägg i pilgrimsmusslor och persiljan och låt bli varmt under en minut. Ös musslorna med det smälta Cointreausmöret regelbundet. Salta och peppra ordentligt. Lägg i räkorna och låt de bara bli varma. Rör runt och servera direkt med brödet att suga upp den goda såsen med.

servering 5Till varmrätt – Kyckling i murkelgräddsås – 6 personer
Vinförslag:Lättare rött vin

Så här långt kan du förbereda på morgonen samma dag:
Finhacka en schallottenlök eller en halv gullök. Skär burkmurklorna i mindre delar. Stek löken i smör på medelvärme tills den blir genomskinlig. Lägg i murklorna och låt de fräsa med en stund tills all vätska försvunnit. Salta och peppra ordentligt. Lägg i en skål och ställ åt sidan.

Stek 6 st kycklingfiléer i smör på medelvärme och vänd några gånger. Salta och peppra ordentligt. Ta bort från plattan när kycklingen är 3/4 klar. Ställ åt sidan.
Skala potatisen om det behövs och dela i klyftor. Koka potatisen 3/4 klar i saltat vatten. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

servering 6Så här kan du göra precis innan gästerna kommer (tar ca 15 minuter):
Lägg ner löken och murklorna i en stor kastrull. Häll på en ordentlig skvätt Calvados eller Cognos (ca 2-3 msk), 5 dl vispgrädde, 5 dl creme fraiche och 1 msk kinesisk soya. Låt koka upp under vispning på ganska hög värme på spisen (jag använder 8 på min 9-gradiga spis) och låt koka några minuter. När såsen har reducerat lite lägger du in kycklingen och låter koka med i ca 10 minuter. När 5 minuter återstår lägger du i potatisen. Dra ner plattan till svagaste värmen.

När gästerna precis har kommit (tar ca 1 minut):
Håll grytan varm på svagaste värmen tills det är dags att servera. Rör om med jämna mellanrum så det inte fastnar i botten. Smaka av med ordentligt med salt och nymald svartpeppar. Garnera gärna med färsk timjan och servera direkt med en klick rönnbärsgelé.

Frukost 7Kanske en mellanrätt? – Comté med valnötter i honung
Vinförslag: Samma vin som varmrätten 

Köp en bit Comté, ju längre lagrad, desto godare, och skär i bitar. Rosta valnötter i en torr panna på spisen och blanda nötterna med flytande honung. Servera till osten.

Dessert – Äppel och pärontarte – 8 personer
Vinförslag: Ett litet glas sött dessertvin, t ex Sauternes

Du kan förbereda allt på morgonen samma dag:
Lägg 125 gram smör, 3 dl vetemjöl special, 1 msk strösocker och 2 msk kallt vatten i en matberedare och kör runt en stund tills det blir en fin deg. Tryck ut degen i en pajform 26 cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.

Skala äpplen och päron och skär i tunna skivor. Blanda skivorna med 1-2 msk råsocker. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Arrangera äppel- och päronskivorna omlott och snyggt i formen och grädda ytterligare 15-20 minuter tills frukten är mjuk.

Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i en skål med vatten. Häll upp juicen i en kastrull och lägg i de urkramade, mjuka gelatinbladen. Värm på svag värme tills gelatinet är upplöst. Pensla den färdiggräddade pajen med äppelgelén och låt pajen svalna. Garnera gärna med citronmeliss, ätbara blommor eller något annat snyggt och servera med god vaniljglass.

Så, då har du bjudit på en fantastisk måltid och gästerna är vid det här laget både mätta och belåtna. Lämna disken tills dagen efter och ha en jättetrevlig kväll! Bon appetit! 🙂