Förbered en himmelsk nyårsmeny!

new-year-champagne_1

Skinkan och stiltonosten är inte ens uppäten när det är hög tid att planera nyårsmenyn. En del nyårsaftnar dukar vi upp en plateau och frossar i skaldjur, som vi kommer göra i år, men för alla er som frågar efter skaldjur och lyxigt kött kan jag varmt rekommendera vår meny från förra året. Vi var sju personer till bords och trots att det var två förrätter, mellanrätt, varmrätt, ost och en grand dessert som avslut gick det alldeles utmärkt att förbereda det mesta, så att jag kunde sitta med vid bordet. Smaklig måltid och Gott Nytt År! 🙂

Recepten beräknade för 6 personer

Välkomstdrink med snacks
Svensk pesto 4Kanderade hasselnötter med flingsalt – dryck champagne

Kanderade hasselnötter
Koka upp 2 dl strösocker och 2 msk vatten i en vid kastrull. Rör i 3 dl skalade hasselnötter och rör om tills vätskan avdunstat och sockret smält. Nötterna är klara när de är gyllenbruna. Häll upp dem på bakplåtspapper och sära på dem till två och två. Smula över saltet. Låt svalna och servera.

 

Förrätter
Toast Skagen och Löjromstoast – dryck champagne

Toast Skagen
Hacka 2 dl handskalade räkor och blanda med 0,5 – 1 dl hemslagen majonnäs eller Hellmans (röran ska vara fast och inte alltför mycket majonnäs), 1 dl finhackad färsk dill och 1 msk finriven färsk pepparrot. Smaksätt med några stänk färsk citronsaft, lite salt, nymald svartpeppar. Skär upp citronklyftor utan kärnor och utan den vita ”mitthinnan” och plocka ut små dillvippor. Lägg upp gärna på långsmala tallrikar så att båda förrätterna får plats på samma. Garnera med en dillvippa och citronklyfta. Hit fram kan du förbereda. Ställ in i kylskåpet så länge, men ta fram ca 30 minuter innan serveringen så att röran inte är alltför kall.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALöjromstoast
Finhacka 1 st stor rödlök och lägg upp på tallrik. Skär upp citronklyftor utan kärnor och utan den vita ”mitthinnan” och lägg upp en på varje tallrik. Vänta med löjromen (100 gram) och 2 dl gräddfil till precis innan serveringen. Ställ in i kylskåpet så länge, men ta fram en stund innan serveringen så att inte löken är iskall.

Precis innan serveringen
Skär bort kanterna på 12 st skivor formbröd och dela på diagonalen eller tryck ut rundlar med ett glas. Stek i 2 msk smör på medelvärme tills brödskivorna blir gyllenbruna och fina. Lägg upp 2 brödskivor på tallriken du serverar Toast Skagen och Löjromstoasten.

Lägg upp en klick löjrom och en klick gräddfil bredvid rödlöken på tallriken. Garnera med en liten dillvippa och dra några varv med pepparkvarnen. Servera genast.

Mellanrätt
Gruyeresgratinerad hummer – dryck vitt vin (Riesling eller oekad Chardonnay)

H2_Cook_Lobster_Beauty_1Börja med att tina humrarna om du köpt frysta. (När man ändå ska gratinera kan man med fördel använda sig av frysta humrar). Dela 3 st humrar på längden. Börja i ”nacken” och skär ett långt snitt längs med hela kroppen och stjärten. Vänd sedan kniven och skär igenom huvudet. Plocka ut köttet och skär i mindre bitar. Ta bort klorna, knäck dem med en hummerknäckare eller en stark nötknäppare, plocka ut köttet och skär i mindre bitar.

Hacka 1 st schallottenlök och ca 10-15 skogschampinjoner och stek i 2 msk smör på medelvärme tills all vätska har kokat bort. Pudra över 2 msk vetemjöl och häll på 2,5 dl grädde av valfri fetthalt. Vispgrädde blir såklart alltid godast tyvärr. Smaksätt med salt, nymald svartpeppar och 2 krm cayennepeppar. Ta bort stuvningen från plattan och låt svalna. Blanda i hummerköttet och rör runt. Fyll de tomma hummerskalen med röran. Riv riktigt med Gruyéreost och fördela över hummerrörorna. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. Ställ in i kylskåpet så länge.

Precis innan serveringen
Gratinera humrarna i ugnen på grilläge i några få minuter så att stuvningen blev varm och fick en fin färg. Lägg upp på tallrikar och servera genast. 

Varmrätt
Hjortfile med viltsky, jordärtskockspuré och rosmarinrostade morötter och päronklyftor – dryck rött vin (gärna Nebbiolo druvan som ger lite motstånd – Barolo eller Barbaresco)

84338-d647a14cbc2e4b5d9228513f09b65c9bDe söta grönsakerna och purén passade fantastiskt bra till köttet och speciellt den goda skyn som kryddats med 8 olika kryddor, honung, rödvin och kalvfond enligt Tommy Myllymäkis recept.

Hjortfilé
Putsa 1,2 kg hjortfilé från senor och hinnor och skär i lika stora delar. Spara det du putsade bort till såsen. Torka köttet och krydda med salt och nymald peppar. Bryn filéerna runt om i smör på medelvärme. Lägg köttet åt sidan och låt vila. Hit fram kan du förbereda.

Jordärtskockspuré
Skala 400 gram jordärtskockor och skär i mindre, lika stora delar. Låt koka i lättsaltat vatten tills de är helt genomkokta. Häll bort vattnet. Mosa kockorna och blanda med lite grädde av valfri fetthalt tills puréen blir alldeles jämn och fin. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar. Hit fram kan du förbereda.

Rosmarinrostade morötter
Skala 12 st små morötter av samma storlek. Stek i smör i en stekpanna, gärna gjutjärn, under några minuter på svag medelvärme så att morötterna får fin färg. Ställ in hela gjutjärnspannan i ugnen, 200 grader, i ca 10-15 minuter tills morötterna är genomstekta. Krydda med torkad eller färsk rosmarin som du mortlar. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar. Hit fram kan du förbereda.

Päronklyftor
Skala 3 st fasta päron och skär i stora klyftor. Stek i smör i en stekpanna under några minuter på svag medelvärme så att päronklyftorna får fin färg. Ställ åt sidan. Hit fram kan du förbereda. 

Viltsky med åtta kryddor (näst intill Tommy Myllymäkis recept)
Stek 1 st skivad gul lök tillsammans med putsbitarna från hjorten i en kastrull på hög värme tills löken är gyllengul. Tillsätt 1 st krossat lagerblad, 1 stjärnanis, 4 krossade enbär, 1 tsk krossade korianderfrön, 1,5 tsk malen ingefära, 4 st kryddnejlikor, 1 tsk torkad rosmarin, 1 msk krossad szechuanpeppar.

Tillsätt 2 msk flytande honung, 1 msk balsamvinäger och 2 dl rött vin (gärna samma som ni ska dricka) och låt koka ihop tills hälften återstår.

Tillsätt 1 dl svarta vinbär (finns frysta) och 5 dl kalvfond. Låt koka 10 minuter på medelvärme. Sila såsen och låt koka ihop tills den har god smak (ca 4,5 dl ska återstå.) Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Hit fram kan du förbereda.

originalPrecis innan serveringen
Kör färdigt det brynta köttet i ugnen i 150 grader i ca 15 minuter och värm samtidigt allt det andra. Lägg upp på tallrikar och servera genast. Garnera gärna med en kvist färsk rosmarin. 

Ostar
Två goda ostar med päronkompott – dryck portvin

Cheese Päron – passar ju alltid bra till ost och visst är det roligare att göra något av dem istället för att bara lägga upp några skivor på en tallrik.

Päronkompott
Skala 2 st fasta, stora päron och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med 1 krm chiliflakes och 1 msk färskriven eller torkad ingefära. Låt sjuda på låg värme på spisen tills päronen liksom smält och är näst intill genomkokta.

Lägg upp portionsbitar av 2 st goda ostar på en tallrik. Jag brukar föredra en hårdost och en dessertost. Eftersom det är svenskt tema på den här middagen skulle jag nog ta Kvibille ädelost och Västerbotten, två av världens främsta ostar. Hit fram kan du förbereda.

Precis innan serveringen
Inget alls att förbereda, bara att servera osten med en klick päronkompott på varje tallrik. 

Grand dessert
Citron- och hallondessert – dryck sött dessertvin

image7När passar det bättre med en grand dessert än till nyår? Baka en citronsockerkaka som du skvätter lite italiensk citronlikör, Limonchello, över. Gör en citronkräm genom att blanda lemon curd (finns färdig) och mascarponeost. Kör en smulpaj fast utan ”paj”, alltså crumble som det kallas numera, och smula över desserten. Kanske lite färska hallon, god hallonsorbet och lite finriven mörk choklad på toppen. Tänk på att använda dig av smaker som passar bra ihop och att kombinera olika strukturer som hårt, mjukt, knaprigt, kallt och varmt. Då blir det som allra godast.

Precis innan serveringen
Du kan förbereda allt innan och bara ”montera” tallriken med glassen och det andra precis innan.

 

Smaklig måltid och Gott Nytt År! 🙂