Fyll kalkonen på juldagen!

Posted on Posted in Dinner with friends, Svenskt är också gott

StuffingPå julafton blir det självklart ett traditionellt svenskt julbord hemma hos oss, men på juldagen äter vi alltid kalkon och har gjort så åtminstone de senaste 20 åren. Det vita, mjälla kalkonköttet, den goda såsen och grönsaker känns perfekt dagen efter all salt och gammaldags julmat. Ibland köper jag kalkonbröstfiléer som jag ugnssteker hela, men helst en hel minikalkon som jag fyller med godsaker och äter  fyllningen som ett gott tillbehör.

Kalkon för 8 personer
1 st kalkon ca 4 kg
3 msk smält smör
2 msk kinesisk soya
5 dl hönsbuljong
Salt och peppar

Fyllning
2 st apelsiner
2 st röda juläpplen
1 påse torkade katrinplommon
2 st skivor dygnsgammalt vitt bröd
2 pkt tärnat bacon (jag brukar använda kotlettbacon)

Såsen
2 dl silad buljong från ugnsformen
6 dl matlagningsgrädde 15 %
3 msk Maizena redning för brunsås
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk kinesisk soya
Salt och peppar efter behag, men smaka först

Grönsaker
Lättkokta haricot verts som du blandar med lättstekt gul lök. Salta och peppra efter behag.
Råstekt brysselkål med brynt smör och grovhackade, rostade hasselnötter. Salta och peppra efter behag.

Tillbehör
Kokt eller ugnsstekt potatis
Kalkonfyllningen
Rönnbärsgelé
Svartvinbärsgelé

Haricot vertsGör så här:
Tina kalkonen 2 dygn i kylskåpet om du köpt fryst. Tag ut påsen med inälvorna från magen och skär bort halsen. Skölj kalkonen och torka den torr med hushållspapper. Blanda smör, soya, salt och peppar och gnid in kalkonen på alla sidor.  Lägg kalkonen på grillgallret med en långpanna under och vik in vingarna under kroppen. Häll ca 5 dl hönsbuljong I långpannan.

Gör iordning fyllningen. Skär apelsiner och äpplen i grova bitar. Stek bacon knaperstekt och låt rinna av på hushållspapper. Smula innandömet i grova bitar och blanda ned resten till fyllningen och stoppa in i kalkonens mage.

Kör kalkonen i mitten av ugnen i 175 grader tills innertemperaturen närmast benet når 80 grader. Räkna med att det tar ca 45 – 50 minuter per kilo. Ös kalkonen med buljongen från långpannan med jämna mellanrum, minst varje halvtimme. Täck kalkonen med aluminiumfolie om den får för mycket färg.

Kalkon juldagenNär kalkonen är klar, låt den vila minst 15 minuter innan du skär köttet. Sila bort eventuella bitar från buljongen i långpannan och använd ca 2 dl av vätskan. Häll i kastrull och tillsätt matlagningsgrädde, soya och svartvinsbärsgelén. Red såsen med Maizena redningen och låt koka i några minuter. Är den för tjock, tillsätt mer matlagningsgrädde eller buljong. Är den för tunn, låt koka en stund till och strö över lite mer Maizena redning. Salta och peppra efter behag, men smaka först!!

Koka eller ugnsstek potatisen.
Råstek brysselkålen, torrosta och grovhacka hasselnötterna. Häll på några matskedar brynt smör och krydda efter behag.
Lättstek gul lök och lättkoka haricot verts. Blanda och krydda efter behag.

Buon appetito! 🙂

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.