Galette med kräftstjärtar och västerbottenost

Posted on Posted in Grönt är skönt, Runt Medelhavet

Klockan ringer 06:58 varje vardagmorgon. Anders och jag vaknar, sätter på Nyhetsmorgon för att kolla på nyheterna, medan hunden Elsa ligger kvar mellan oss och snarkar. Då och då tittar jag också på middagstipset och nu blev inspirerad att laga galette till middag. Galette som är så gott, men som vi faktiskt aldrig ätit här hemma. Inte bara blev jag inspirerad av Lisa Lemke, utan också av Creperiet i Visby där vi ätit matiga galette många gånger. Så igår lagade jag samma variant som jag ätit där ute på öjn. Prova du också, gudomligt gott, speciellt med ett glas torr äppelcider från Normandie. Bon appetit! 🙂

Galette med kräftstjärtar och västerbottenost – 2-3 personer

30 gram smält smör
2 ekologiska ägg
1,25 dl mjölk
90 gram bovetemjöl
Salt
Smör till stekning

Topping:
1 burk kräftstjärtar
Creme fraiche
Citronsaft
1/2 finhackad rödlök
Salt
Nymald peppar
Finhackad dill
3 dl grovriven västerbottenost

Blanda smör, ägg, mjölk, bovetemjöl och lite salt i en matberedare. Kör ordentligt några sekunder så allt blandar sig. Låt svälla i kylskåpet ca 30 minuter.

Under tiden häller du lagen av räkorna, finhackar löken, blandar citronsaft i creme fraiche, river västerbottenost, hackar dill (själv använder jag fryst dill och tar det lilla jag behöver) och dukar bordet.

Värm en stor stekpanna till 7 på en 9-gradig skala. Lägg i en klipp smör och stek den första galetten (smeten räcker till 3 st). Vänd efter några minuter, strö på rikligt med västerbottenost och låt steka färdigt på 6:an. Lägg upp på tallrik och håll varmt under aluminiumfolie. Gör likadant med de andra två pannkakorna.

Precis innan serveringen klickar du på citroncremefraiche, strör över kräftstjärtar, rödlök, dill och lite mer västerbottenost om du vill ha. Dra några varv med pepparkvarnen och servera genast. Smaklig måltid! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.