Italienska köttbullar i tomatsås

Igår kväll var det dags att prova italienska viner, och jag skulle hitta på tilltugg till de syditalienska mustiga vinerna. Italienska köttbullar i tomatsås! Det gällde att laga något med tomater, vitlök och chili, smaker som man äter i södra Italien och som passar perfekt med vinerna därifrån.

Du vet att jag brukar hålla vinprovningar här hemma med olika teman? Det är verkligen hur kul som helst och gästerna går härifrån mätta och glada. Förutom att jag älskar att inspirera andra att prova nya viner och nya maträtter, gillar jag verkligen utmaningen att hitta på matiga tilltugg som passar till de olika vinerna vi provar.

Italienska köttbullar i tomatsås är hur gott som helst! Prova gärna du också. Buon appetito! 🙂

Italienska köttbullar i tomatsås

Italienska köttbullar i tomatsås – ca 50 st

  • 1 kg kalvfärs
  • 280 gram färsk salsiccia
  • 1 st finhackad eller riven gul lök
  • 4 st finhackade eller rivna vitlöksklyftor
  • 1 ekologiskt ägg
  • 0,5 dl osötat ströbröd eller finrivet dagsgammalt vitt bröd
  • 1 dl mjölk
  • En liten knippa persilja – finhackad
  • 4 tsk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar

Så här gör du:

Sätt på ugnen på 175 grader. Blötlägg ströbrödet i mjölken. Ta ut inkråmet ur korven och blanda ner i det ströbrödet tillsammans med köttfärsen, finhackade lökarna, persiljan, salt och peppar.

Forma köttbullarna i valfri storlek och lägg dem på bakplåtspapper och stek i ugnen ca 15 minuter. (Smaka om de är klara, annars kör du några minuter till). Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.  Under tiden köttbullarna är i ugnen kokar du…:

Tomatsåsen och pastan

  • 680 gram passerade tomater
  • 2 burk konserverade tomater av bra kvalitét
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 st röd chili med eller utan kärnor
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 2 msk flytande honung
  • Extra fin olivolja
  • 2 dl rött vin
  • En liten knippa finhackad färsk basilika
  • Bavette eller annat ”grov” spaghetti
  • Finriven parmesan
  • En knippa finhackad bladpersilja

Så här gör du:

Finhacka vitlöken och chilin och fräs någon minut i olivolja i en kastrull. Häll i tomaterna, rödvinet och krydda med salt, peppar och honung. Låt koka ihop 10-15 minuter. Krossa eventuellt hela tomater med en träsked. Smaka av och krydda mer om det behövs. När såsen kokat färdigt blandar du i basilikan. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. 

Strax innan serveringen lägger du köttbullarna i tomatsåsen och kokar på medelvärme tills köttbullarna är helt varma. Brukar ta ca 5-6 minuter. Garnera gärna med finhackad bladpersilja och servera med finriven parmesan. Koka gärna bavette eller annan lite ”grövre” spaghetti riktigt al dente och blanda runt med såsen. Färdigt att njuta!

Vintips!

Den här typen av smaker med vitlök, chili och tomater äter man i södra Italien så vad passar väl bättre än att också välja vin därifrån? Vi drack sicilianska Zensa 2015, Systembolaget nr 71786 på druvan Nero d’Avola (90 kr) och druvan primitivo i vinet Ti amo 2015 från Puglia, Systembolaget nr 7677 för 100 kr.