Kycklingsallad med oliver och paprika

Kall kycklingsallad har blivit ett av de mest populära tilltuggen jag lagat till vinprovningarna under de senaste åren. För du vet väl om att jag kör vinprovningar här hemma och att vi alltid serverar matiga tilltugg till varje glas vin? Förutom att det är jättegott och passar bra till ett glas vitt vin, t ex Arneis eller Pinot Grigio, funkar den också helt perfekt på buffétbordet. Röran kan stå klar i kylen redan dagen innan bjudningen. Servera i vanliga dricksglas och garnera med lite grönt. Klart! Och gott! Buon appetito! 🙂

Kycklingssallad

Kycklingsallad med röd paprika och svarta oliver – 12 glas

  • 4 st kycklingfiléer
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 dl Majonnäs (hemslagen eller Hellmans)
  • 2 st röda paprikor
  • 1 burk urkärnade svarta oliver av bra kvalitet (inte sådana där billiga, stenhårda, kolsvarta saker, utan gärna Kalamata-oliver)
  • Ärtskott, machésallad eller annat grönt
  • Salt och nymald svartpeppar

Så här gör du:

Putsa kycklingfiléerna fria från eventuella hinnor och brosk. Koka kycklingbuljong (vatten + fond på flaska) i ca 10-12 minuter. (Skär igenom filéerna och kolla att de är färdigkokta). Låt svalna. Finhacka oliverna och paprikan. Riv sönder kycklingen med en gaffel och lägg i en stor skål. Rör i oliverna, det mesta av paprikan (spara en del till garneringen) och majonnäsen. Vill du ha det krämigare tillsätter du mer majonnäs. Själv gillar jag det mest när det är lite ”torrare”. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.

Fördela kycklingröran i olika glas. Garnera med några bitar röd paprika, dra ett varv med pepparkvarnen och lägg på lite grönt. Klart! 🙂

Vintips!

Vill du dricka vin till? Jag tycker att vita viner på t ex Arneis från Piemonte eller Pinot Grigio från Veneto funkar perfekt till. De vinerna är lite ”semi-aromatiska” som det heter och plockar upp fetman i majonnäsen och grönsakerna i röran helt perfetto. 🙂

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.