Lång söndagslunch à la Italia!

Jan 17 5En av många saker jag verkligen uppskattar med Italien så är det italienarnas vana att äta en låång måltid mitt på söndagen. Släkt och vänner samlas kring långbordet, man pratar och skrattar, njuter av maten, drycken och sällskapet. Den perfekta måltiden enligt mig! Eftersom det brukar bli många rätter, hinner man bli av med den allra värsta mättnadskänslan innan man går till sängs på kvällen. Perfetto! 🙂 Det här stod på menyn senast när vi bjöd in till en typisk italiensk middag och ja, vi är fortfarande mätta.. (Alla recept hittar du längst ner i inlägget).

Jan 17 8Innan maten drack vi såklart väl kyld Prosecco (italienskt mousserande vin) och åt hasselnötter som jag hade rostat i torr, het stekpanna med lite flingsalt och chiliflakes. Inte för mycket, bara så att chilin anas lite svagt.

Jan 17 9

 

Till Antipasto (förrätten innan pastan serveras) åt vi krämig buffelmozzarella med små, perfekt mogna Romantica kvisttomater. Med några droppar riktigt mogen balsamico och extra vergine olivolja blir det en smakexplosion i munnen. Jag hade bakat Grissini kryddade med finhackad rosmarin och flingsalt som vi åt till.

Jan 17 6Sedan var det dags för Primi piatti (första rätt) och idag hade jag gjort Risotto al funghi (risotto med svamp). Tänk på att servera ganska små portioner som Primi. Pastan eller risotton ska inte vara den största rätten, utan bara lägga grunden inför det som komma skall.

Jan 17 10Därefter serverades Seconi piatti (andra rätt) och nu var det dags för Agnello al forno (Ugnsstekt lamm) med grillad hjärtsallad och ugnsrostad paprika som tillbehör (contorni). Salladen delade jag bara på mitten, tog bort lite tråkiga blad, och grillade i grillpanna i några minuter på vardera sida. En liten nypa parmesan över salladen blir extra gott tycker jag. För att det inte skulle bli för torrt hade jag vispat ihop en enkel rödvinssky som jag droppade över köttet innan serveringen.

Jan 17 1Nu var det dags för osten (Formaggi). Två mogna italienska ostar, Gorgonzola och Tallegio, som jag serverade med en hemkokt päronkompott med lite chili. (Igen, chilin ska inte ta över alla andra smaker, bara anas lite).

Äntligen serverades desserten (dolce) och jag hade hittat på en egen Jan 17 2variant av Tiramisu, men med citron istället för kaffe och marsalavin. Väldigt fräscht och smarrigt, passade perfekt efter så många rätter.

Kaffe och en liten 2:a grappa var den perfekta avslutningen innan det var dags att gå och sova middag någon timme. Det här gör vi om nästa söndag igen! Lycka till med din egen variant på en traditionell italiensk middag och Buon appetito! 🙂

Grissini – ca 12 st

Blanda ¼ pkt jäst med 1,25 dl ljummet vatten så att jästen löser sig. Blanda i 3 – 3,5 dl vetemjöl special, 2,5 msk olivolja och 1 tsk salt. Knåda till en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Kavla ut degen tunt (ca 0,5 cm tjock). Skär långa stänglar, ca 1 cm breda. Snurra stängerna så att de får lite oregelbunden form. Pensla på vatten och strössla över flingsalt och finhackad rosmarin. Låt jäsa på bakplåten på bakplåtspapper i ca 20 minuter. Grädda 20 minuter. Stäng av värmen och låt plåten stå kvar inne i ugnen med ugnsluckan öppen så att grissinin torkar ordentligt. Förvara torrt och svalt.

Risotto al fungi –
4 stora portioner eller för 6 personer som Primi Piatti

Skär 300 gram blandad svamp i små bitar. Stek i olivolja i medelvärme tills vätskan har försvunnit ur svampen. Mot slutet av stekningen blandar du ner 1 st finhackad liten gul lök i svampen och steker löken så att den blir genomskinlig. Krydda svampblandningen med salt och nymalen svartpeppar.

Koka upp 1 liter svampbuljong och håll buljongen varm i kastrull på spisen.

Värm 50 gram smör i en stekpanna med höga kanter och lägg i 320 gram risottoris (gärna Carnaroli superfino). Låt riset steka i någon minut. Häll på 0,5 dl vitt vin och därefter 2 dl varm buljong. Låt koka på svag/medelvärme, rör om hela tiden och späd med mer buljong allt efter den kokar in. (Det är inte säkert att du kommer behöva använda all buljong du förberett.)

Koka riset ca 15 minuter, späd med buljong och rör om hela tiden. När riset är riktigt al dente, blandar du ner den kryddade svampblandningen, ca 50 gram smör och 100 gram finriven parmsan. (På samma sätt som med pasta kommer risotton att fortsätta att ”koka” en stund efter du har tagit av kastrullen, så se till att riset har ordentligt tuggmotstånd och att risotton är lite ”blöt” när du blandar ner de sista ingredienserna innan serveringen). Servera med extra finriven parmesan och en kvist färska örter, t ex timjan.

Själva kokningen av risotton går tyvärr inte att förbereda, så du behöver stå vid spisen i ca 20 minuter innan primin serveras.

Agnello al forno (ugnsstekt lamm)– 6 personer

1 st lammstek på 1,2 kg
Torkad timjan
Torkad rosmarin
2 st vitlöksklyftor
Salt och peppar
Olivolja
1 glas rödvin

Krydda steken med timjan, rosmarin, salt och peppar runt om. Bryn köttet i het olivolja tills det får fin färg runt om. Pensla en ugnsfastform med olivolja, lägg i den brynta steken och vitlöksklyftorna och sätt i en stektermometer på det tjockaste stället. Häll på rödvinet.

Stek i ugnen 175 grader tills köttet visar 62-65 grader beroende på hur rosa du vill ha köttet. (Tar ca 1 timme). Ös köttet med stekskyn med jämna mellanrum. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan du skär upp i tunna skivor. Ta tillvara vinskyn (sila om du vill) och droppa över köttet innan serveringen.

Lammsteken kan du förbereda innan middagen och bara värma i ugnen en kort stund innan serveringen.

Päronkompott till osten

3 st skalade och tärnade päron 0,5 dl vatten 1 msk lönnsirap eller honung 1 msk nypressad citronjuice Salt, peppar och chiliflakes

Koka päronen tillsammans med vatten, sirap eller honung och citronjuice tills päronen är helt mjuka och kompotten har rätt konsistens. Krydda på lite salt, nymald svartpeppar och några chiliflakes. Kompotten ska inte vara för stark, chilin ska bara anas.

”Tiramisu” med citron på mitt sätt – 6 personer

24 st Savoriakex (Lady fingers)
0,5 dl Limoncello (Italiensk citronlikör)
500 gram mascarpone (Italiensk färskost)
2 dl Lemon curd (köpt eller hemmagjord, recept nedan)
Skalet från 1 st ekologisk citron
2 – 3 dl ovispad vispgrädde
Färska hallon
Vit choklad av bra kvalité

Krossa 2 st kex i botten på varje skål/glas. Droppa på lite Limoncello.

Rör om mascarponen med 2 dl ovispad vispgrädde och 2 dl Lemon curd. Blanda i det finrivna citronskalet. Tillsätt mer ovispad grädde om du vill ha en lite smidigare smet. Se till att vispa bort alla mascarpone klimpar i smeten. Klicka på lite citronkräm på de krossade kexen.

Krossa 2 st kex till per person och lägg ovanpå citronkrämen. Droppa ytterligare lite Limoncello på kexen. Toppa med färska hallon och lite hyvlad choklad. (Du kan förbereda kexkrossen och citronkrämen, men vänta med monteringen av desserten till strax innan serveringen. Du vill att kexen ska vara knapriga och inte geggiga.) Njut!

Lemon curd till min egen ”Tiramisu” med citron

Blanda 2 dl strösocker med juicen från 2 st nypressade ekologiska citroner i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från värmen och låt svalna några minuter.

Blanda 2 st ekologiska äggulor och 1 st ekologiskt ägg i en bunke bredvid. När citronsockret har svalnat lite häller du sockret över äggen och tillbaka med allt i kastrullen igen. Värm curden på låg/medelvärme tills den tjocknar. Rör om hela tiden och se till att värmen är låg, annars blir det äggröra med citronsmak och det vill du inte ha. När curden har rätt konsistens, blandar du i 50 gram osaltat smör och häller curden på en väl rengjord burk. Låt svalna innan du använder till mascarponekrämen.

Hela den här måltiden tog 2 timmar att laga + 20 minuter som risotton kokade mellan rätterna. Då hann jag med att duka också, koka lemon curd, baka grissini och koka päronkompott. När gästerna ringde på dörren var jag färdig med allt och redo för prosecco, utan att behöva stressa ihjäl mig! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

trollsask1
trollsask1
Articles: 32