Min bästa Pavlova

Pavlova är en alldeles underbar marängtårta som fått namn efter den ryska prima ballerinan Anna Pavlova. Hon föddes i slutet av 1800-talet och är väl mest känd för att skapat Svansjön och ha turnerat runt hela världen. Tydligen är det flera länder som tvistar om vilket land det var som ”uppfann” tårtan, men det får vara som det vill med den saken, för här får du mitt recept på den bästa Pavlova. Mycket nöje! 🙂

Min bästa Pavlova

Pavlova – 8-10 personer

  • 6 st stora ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl naturell turkisk eller grekisk yoghurt
  • 2 liter färska jordgubbar eller andra bär

Så här gör du

Sätt på ugnen på 150 grader. Separera äggvita och äggula i två separata skålar. Var noggrann med att skålen för äggvitorna är helt ren och att det inte kommer med ett litet uns av äggula i äggvitorna. Jag tycker att det lättaste är att separera äggen mellan fingrarna, men det finns ju massa andra varianter också. Vispa äggvitorna med en elvisp på medelhastighet och när det blivit små ”toppar” i äggvitan tillsätter du sockret och saltet, lite i taget, och höjer hastigheten till max. Vispa i ca 5-6 minuter tills marängen blivit vit, krämig och glansig.

Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar och bred ut en rundel på ca 20 cm diameter mitt på vardera bakplåtspappret. Grädda i ugnen i 60 minuter och byt plats på plåtarna efter 30 minuter. Låt svalna. (Hit fram går alldeles utmärkt att förbereda). 

Vispa grädden och blanda i yoghurten så att fyllningen blir krämig och jämn. Rensa jordgubbarna. Bred hälften av gräddyoghurten på ena marängbotten och placera ut jordgubbar. Toppa med den andra botten, resten av gräddyoghurten och resten av jordgubbarna. Sikta gärna lite florsocker över toppen och garnera gärna med lite gröna blad (det glömde jag som du ser på bilden :p). Servera som dessert med ett gott dessertvin. Moscato d’Asti från Piemonte passar perfekt till. 🙂