Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Men Spaghetti alla puttanesca kanske du säger, betyder inte det horans spaghetti på italienska och visst gör det det… Det är ett tokigt namn, men väldigt god pastarätt. Det sägs att rätten kom till på ön Ischia utanför Neapel i mitten av 1950-talet när ett hungrigt gäng kom in på en restaurang sent på kvällen och kocken hade ingenting kvar i köket att laga mat på. Så kocken tog helt enkelt det som alltid finns hemma i skafferiet och kokade ihop en sås med tomater, vitlök, lite chili, kapris och oliver och blandade med nykokt spaghetti. Typiska syditalienska smaker som passar så perfekt ihop. Prova gärna du också. Enkelt är det också! Och supergott! Buon appetito! 🙂

Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca
2 personer

Ungefärliga mått

  • 2 dl passerade tomater
  • 1 dl oliver med kärnor, gärna taggiasche
  • 1 msk kapris
  • 2 vitlöksklyftor
  • En bit färsk röd chili med eller utan kärnor
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Spaghetti
  • Nyriven färsk parmesan
  • Extra fin olivolja

Gör så här:

Finhacka vitlöksklyftorna och chilin. Fräs i olivolja på medelvärme några minuter. Häll på passerade tomaterna, lägg i kaprisen och oliverna. Låt koka några minuter. Smaka av innan du saltar (det är jättesalt i sig) och maler svartpeppar över.

Under tiden såsen står på spisen kokar du spaghettin riktigt al dente i välsaltat vatten. När pastan är färdigkokt häller du bort vattnet och blandar spaghettin med såsen. Servera direkt med massa nyriven parmesan.

Vintips!

När jag ska hitta ett gott vin till någon maträtt tänker jag alltid på var rätten kommer ifrån. Som i det här fallet, södra Italien, Campania, nära havet, varmt och soligt. Då passar det fantastiskt bra med ett vitt vin från samma ställe, kanske lite fylligare Falanghina eller krispigare Greco. Båda två finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget och är jättegoda. 🙂