Thai Curry och Pinot Noir rosé

Jag tycker att matchningen med mat och vin är riktigt spännande. Tänk att det rätta vinet kan lyfta en rätt till skyarna, men lika gärna ”platta till” det fullständigt.

Under vårens alla vinprovningar har vi hittat många, sköna kombinationer mellan vinerna vi dricker och maten vi äter och en särskilt bra sådan är thai curry som vi dricker med pinot noir rosé.

Det brukar ju annars vara en utmaning att hitta rätt vin till asiatisk mat, eller rättare sagt mat från Bortre Asien förutom Japan (där smakar öl och sake överlägset bäst!. Umamin är nämligen inte vinets bästa kompis..). Men nästa gång du lagar thai, prova ett lite fylligare rosé, gärna en pinot noir från nya världen, så kommer vinet hjälpa maten att växa och tvärtom. Smaklig måltid eller อร่อย, som jag tror det heter på thai. 🙂

Thai curry – 6 personer

1 kg kycklinglårfilé

2 burkar kokosmjölk på 400 gram styck

1 kruka färsk koriander

1 kruka thaibasilika

1 röd chili

2 gröna chili

1 msk raps- eller solrosolja

2 stänger citrongräs

1 lime

1 msk fisksås

10 cm färsk ingefära

2 hela limeblad eller 1 msk torkade (finns bl a bland Santa Marias kryddor)

4 klyftor vitlök

2 schalottenlökar

200 gram blandad svamp

200 gram suger snaps eller haricot verts

Basmatiris

Börja med att förbereda allt. Det kallas mise en place och gör hela matlagningen så mycket enklare och så mycket roligare!

Skär lårfileerna i mindre delar

Putsa svampen och riv i mindre delar

Skala vitlöksklyftorna, schallottenlökarna och ingefäran

Skär av den träiga toppen och längst ner på botten på citrongräset. Slå sönder stängerna med baksidan av en kraftig kniv.

Hacka den röda chilin

Skär bort toppen på gröna chilin och ta bort alla eller delar av fröna (om du vill ha svagare)

Hacka thaibasilikan

Koka riset

Stek kycklingbitarna i olja på relativt hög värme. Tillsätt svampen mot slutet av stekningen. Stek allt färdigt.

Under tiden kör du lök, vitlök, ingefära, limeblad, koriander, citrongräset och gröna chilin i en matberedare.

Blanda ner kryddpastan i den färdigstekta kyckling- och svampen.

Häll över kokosmjölken, vattnet, fisksåsen och limesaften och koka ihop några minuter.

Tillsätt suger snaps eller haricot verts mot slutet så att de blir genomvarma.

Servera direkt tillsammans med basmatiris. Garnera med röd chili och thaibasilika.

Drick gärna ett välkylt pinot noir rosé till. Smaklig måltid!