Vit köttsås, ny favorit hemma hos oss!

salsa di carne biancoKärt barn har många namn och köttfärssås, bolognese eller ragu är en klar favorit hos mig och under åren har jag lagat det säkert 1000 gånger. När jag levde själv brukade jag koka en stor laddning på söndagarna, så kunde jag äta ”spaghetti och köttsås” varje dag resten av veckan. Väldigt praktiskt och väldigt gott! 🙂 Numera försöker jag ha lite mer variation i mitt matintag och matlagande, så därför är det extra kul att ha en ny favorit på köksbordet. Lite mer vuxen, lite mer spännande smaker än den vanliga traditionella varianten. Testa du också! Buon appetito! 🙂

Så här gör du Vit köttsås till 8 personer:

2 st morötter
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
3 st bladselleristjälkar
1 bit rotselleri ca 5 x 5 cm
ca 10 cm palsternacka
450 gram kalvfärs
400 gram färsk salsiccia
200 gram pancetta (eller bacon)
1 liten knippa färsk rosmarin
1 liten knippa färsk salvia
1 liten knippa färsk basilika
3 st lagerblad
ca 1,5 liter kalvbuljong
ca 20 cl rött vin
Extra fin olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Finhacka gul löken och vitlöksklyftorna i en matberedare. Lägg i en separat skål. Finhacka morötterna, stjälkselleri, rotselleri och palsternacka i matberedaren. (Du behöver inte diska skålen efter lökhacket). Strimla örterna och lägg basilikan i en egen skål. Blanda ihop 1,5 liter kalvbuljong (jag brukar använda kalvfond på flaska och vanligt kallt vatten från kranen). Strimla pancettan i tunna strimlor. Skär bort skinnet på salsiccian och töm innehållet. Häll upp ett stort glas med rödvin. Ta fram lagerbladen. Ta fram en stor stekgryta. Ta fram kalvfärsen. Så, nu är du klar med alla förberedelser och kan börja laga maten.

Stek löken i olivolja så att den blir genomskinlig. Blanda i resten av rotfrukterna och stek några minuter till under omrörning. Lägg i pancettan, rosmarinen, salvian och lagerbladen och stek några minuter till. Rör om hela tiden. Lägg i salsicciaköttet och stek några minuter till. Rör om hela tiden och lägg i kalvfärsen efter ett par minuter. Häll i vinet och späd med några dl av kalvbuljongen. Rör om och späd med kalvbuljongen med jämna mellanrum.  Låt koka under lock på medelvärme i ca 1,5 timme. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och garnera med basilikan.

Blanda med nykokt tagliatelli som kokat i rikligt med saltat vatten så den är lite för al dente. Skölj inte av pastan i kallt vatten när du tar den från spisen. Servera med nyriven parmesan. Smaklig spis! 🙂

carpaccioOm du önskar bjuda på en riktig köttbonanza föreslår jag en carpaccio till förrätt. Tunt utbankad oxfile med lättrostade pinjenötter, ruccola, hyvlad parmesan, några stänk färsk citronjuice, salt, nymalen svartpeppar och en god olivolja och du är home safe. 🙂