Ankbröst med blåbärssås

Posted on Posted in Dinner with friends, Svenskt är också gott

Har du testat kombinationen anka och blåbär? Det passar riktigt bra tillsammans och kanske speciellt med ett glas Pinot Noir från Bourgogne. Den här rätten bjöd jag på som förrätt häromdagen och tallrikarna blev länsade. Kanske var det till och med någon som slickade upp den sista såsen på tallriken, men vad gör väl det, sånt älskar jag! Enkelt att laga, går bra att förbereda och ser väldigt invecklat och lyxigt ut. Perfetto! Smaklig måltid :).

Knaperstekt ankbröst med blåbärssås – 6 personer

2 ankbröst
Salt
Nymald svartpeppar

Skär ett rutmönster på fettsidan av ankbröstet och krydda med salt och peppar. Lägg ankbrösten med fettsidan nedåt i en kall panna och sätt på högsta värmen. Det behövs inget extra fett, fettet från ankan räcker långt. Bryn på båda sidor. Hit fram går alldeles utmärkt att förbereda. 

Sätt på ugnen på 150 grader. Lägg de brynta ankbrösten i en ugnsfast form med fettsidan nedåt. Sätt i en ugnstermometer på det tjockaste stället. Stek ankbrösten i ugnen tills termometern går upp till 55 grader. Ta ur ankbrösten ur ugnen och låt vila i aluminiumfolie i ca 10 minuter.  Skär upp köttet längsgående i tunna skivor. (Ankkött är nämligen annorlunda än annat kött, fibrerna går längs med. Kanske finlir, men kul att ägna sig åt).

Till såsen: 

1 gul lök, skivad
1 msk strösocker
2 kvistar färsk timjan
2 dl vitt vin
1 + 2 dl blåbär
4 dl kalvfond (hemmagjord eller fond på flaska + vatten)
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och nymald svartpeppar

Bryn löken tillsammans med socker i en kastrull på medelvärme tills sockret karamelliserats.
Tillsätt timjan och vin, låt vinet koka in helt. Tillsätt 1 dl blåbär och fond och koka ihop tills ca 2,5 dl återstår.
Sila såsen genom finmaskig sil och smaka av med vinäger, salt och peppar. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. Koka upp såsen igen precis innan serveringen, tillsätt 2 dl blåbär och servera direkt till knaperstekt ankbröst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.