Bästa festtipsen

Bästa festtipsen, ja det kan jag nog dela med mig av. 🙂 Jag har säkert hållit 100-tals middagsbjudningar i mitt liv och numera är jag riktigt bra på att planera och genomföra. Annat var det bara för några år sedan när jag var superstressad, gjorde allt mycket svårare än det egentligen borde vara, var inte ens i närheten att vara klar när gästerna kom och öppnade alltför många gånger dörren nyduschad, i morgonrock och helt utan smink. (Ibland kan det fortfarande bli så, men då har jag inte följt planeringen som jag borde..).

För mig är det bra mycket viktigare att bjuda in och hålla fest än att allt måste vara tiptop, hela lägenheten städad minutiöst och allt perfekt. Det är det ändå ingen som lägger märke till, än mindre bryr sig, så varför ens stressa upp sig om något sådant.

Idag håller jag ofta middagar eller fester och rekordet är nog när jag på egen hand lagade en 3-rätters meny för 54 gäster. Ibland händer det också att kompisar kontaktar mig och frågar om tips och idéer vad de bör tänka på inför släkten ska komma på söndagsmiddag, kompisgänget en lördag eller kollegorna på AW direkt efter jobbet en onsdag. Så, tag det lugnt, njut av att ha gäster. Ha det så kul och planera direkt för nästa fest, för här får du

Mina bästa tips:

Välj tema!

  1. Tänk ut ett tema. Kanske spanskt, svenskt, spöken, tyskt eller semester. Då blir det mycket lättare att hitta på rätterna om du bygger upp det kring något speciellt. Har du några dekorationer du kan använda till temat?
  2. Bestäm menyn utifrån temat. Tänk på att ha olika konsistenser. Gärna något knaprigt, något mjukt, något friskt osv till varje rätt, men håll det enkelt och försvåra inte. Därför finns det vissa ”självklarheter”; inte soppa till förrätt innan gryta till varmrätt och ”kladdig” dessert. Då blir det nämligen ingen skillnad alls i munnen. Om du har öppet kök in till vardagsrummet bör du heller inte ha något stekt. Ingen gillar att lukta som en pommes frites… Och sist men inte minst, ju fler gäster, desto enklare rätter.

Förberedelser!

  1. Skriv inköpslista och kolla av vad du redan har i skafferiet, frys och kylskåp innan du går och handlar. Har du doftljus till toaletten? Hushållspapper?
  2. Tre dagar innan festen går du till Systemet. Välkomstdrink? Förrätt? Varmrätt? Dessert? Avec? Efter middagen? Fråga gärna någon ur personalen vad de föreslår att du serverar till maten. De är riktigt duktiga och har bra förslag. Köp gärna vin på flaskor så kan du ha koll på hur mycket det går ut. En öppnad flaska vin, som du trycker ner korken i, kan du spara i kylskåpet i 4-5 veckor.Till välkomstdrink kan du med fördel bjuda på något mousserande vin. Det är festligt, lagom starkt, du kan förbereda med snygga glas och tilltugg på en bricka. En torr cava från Spanien eller ett torrt prosecco från Italien är jättebra om du inte vill köpa in en dyrare champagne. Räkna med 2 glas per person.
  3. Två – tre dagar innan stryker du duken och eventuella tygservetter. Hämta eventuella extrastolar från källaren eller vinden.
  4. Två dagar innan handlar du allt enligt inköpslistan. Köp gärna låga blombuketter som du kan dekorera toaletten med plus placera i vaser på middagsbordet.
  5. Kvällen innan fester dukar du. Gaffeln ska ligga till vänster, kniven till höger. Sked och/eller gaffel till eventuell dessert lägger du ovanför tallriken med riktning mot vänster. Glasen ska placeras så här; vattenglaset (selterglaset) längst till höger, glas till ev förrätt därefter, sedan glas till varmrätten och sist (längst till vänster) glas till eventuell dessert.
  6. Finns det något du kan förbereda redan kvällen innan? Lök eller örter som kan hackas, skära bröd, kött att putsa, fisk att filea? Lägg de färdiga ingredienserna var för sig i plastpåse eller separata skålar som du täcker med plast.

Samma dag!

  1. Samma morgon förbereder du resten som går att förbereda. Bryna köttet, koka grytan, skala räkorna, hacka allt, skala allt? Se till att hålla undan i köket. Då slipper du värsta stressen innan gästerna kommer plus att det blir lättare att diska och få snyggt.
  2. Samma eftermiddagar föreslår jag att du tar det lugnt och duschar i god tid innan gästerna kommer. Kanske hinner du till och med en tupplur?
  3. När ni väl sitter till bords, hur vill du servera maten? På tallrikar (som tar längre tid, men kan uppfattas som lite lyxigare) eller på stora uppläggningsfat så alla kan ta vad och hur mycket det själva vill? Om du är ute efter en avspänd, trevlig fest kan jag absolut rekommendera uppläggningsfaten à la famillia.
  4. Under middagen ser du till att vattenglasen är påfyllda hela tiden. ”Varannan vatten” du vet.
  5. Vänta med disken tills dagen efter och ha en riktigt kul kväll. Förhoppningsvis kan du också skaffa dig en äkta hälft som jag har som absolut vill fixa i köket innan han går och lägger sig. Det passar mig alldeles utmärkt. Då är det snyggt, rent och undanplockat när jag kommer upp morgonen därpå. 🙂
  6. Ha det så kul! Och börja genast planera nästa partaj! 🙂