Caprese på mitt sätt

caprese

Caprese är den supergoda salladen på riktigt bra, röda tomater, vit buffelmozzarella och grön basilika, precis som den italienska flaggan. Mycket enklare än så blir det inte! Salladen serveras som förrätt, antipasto, innan pastan och aldrig som tillbehör till varmrätten. Jag fick inspiration till min variant under Italien-semestern i somras och den är lätt att förbereda, kul och lite annorlunda, och lyxig att servera. Passar perfekt på buffétbordet och som tilltugg på mina italienska vinprovningar. Prova den med ett glas Falanghina från Kampania, t ex Falanghina del Sannio,  Nifo Sarapocchiello. Nr 2169 och 99 kr på Systembolaget. 🙂

Har du varit på vackra Capri förresten, där namnet kommer från? Väldigt fint, men oerhörda mängder turister som går i horder och inte viker en tum när man vill smita förbi. Det räcker med ett dagsbesök, sedan kan man ”pricka av” Capri på sin bucket list. Däremot har jag hört väldigt mycket bra om grannön Ischia, där jag ännu inte varit, men det står på listan nästa gång vi reser i södra Italien. Yippiee, det finns så mycket att se fram emot! 🙂

Caprese

Caprese – 12 personer

Liten förrätt eller på bufféebordet – 20 minuter att laga + 2 timmar för att stela i kylskåpet.

  • 1 gul lök
  • 1 msk flytande honung
  • Extra vergine olio oliva
  • 1 flaska passerade tomater
  • Salt och nymald vitpeppar
  • 3 st buffelmozzarella
  • 3 dl creme fraiche
  • 5 st gelatinblad
  • 2 dl finriven parmesan
  • 15 st basilikablad
  • 3 st finhackade färska tomater
  • 12 skivor olivoljerostade tunna brödskivor
  • Färsk basilika

Mozzarella ”pannacotta”

Häll creme fraiche i en kastrull. Tillsätt de finhackade basilikabladen och låt sjuda på plattan i ca 10 minuter. Under tiden hackar du mozzarellan i små kuber och river parmesanosten. Häll i mozzarellan och parmesanen i creme fraichen och låt smälta på svag värme. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.

Under tiden osten håller på att smälta lägger du gelatinbladen i en skål med ljummet vatten. När osten har smält drar du av kastrullen från plattan, kramar ur allt vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma ostvätskan. Häll upp ostmassan i 12 st glas. Låt svalna i kylskåpet i minst 2 timmar.

Tomatsåsen

Riv löken på rivjärn och stek genomskinlig i medelvärme i olivolja. Häll över de passerade tomaterna, krydda med honung, salt och peppar. Låt koka ihop några minuter.

Skär tunna skivor av en baguette, pensla med olivolja och låt rosta skivorna på ugnsgallret i ugnen, ca 150 grader i ca 10 minuter. Sedan kan du stänga av ugnen, men låta skivorna stå kvar i ugnen med luckan öppen lite på glänt. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda! 

När det är dags för servering lägger du tomathacket på ostpannacottan och häller över lite tomatsås. Garnera caprese med den rostade brödskivan och några basilikablad. Stänk på några droppar olivolja och dra ett varv på pepparkvarnen. Klart! 🙂

Här är några bilder från när vi var på Capri under vår långresa våren 2014. Fint va? Du kanske vill åka dit? Här finns mer information https://www.capri.com/

 

Leave a Reply