Chips med löjrom – världens enklaste förrätt?

Chips med löjrom är nog världens enklaste förrätt/tilltugg, men vem har sagt att det måste vara invecklat att bjuda på något gott? Ju enklare, desto godare, desto bättre, det är min devis. Förbered chips med löjrom 5 minuter precis innan gästerna kommer, så kan du vara med och skåla, och slipper stå ensam i köket.

Chips med löjrom

Chips med löjrom – 6 personer

  • 1 påse lättsaltade potatischips av bra kvalité
  • 80/100 gram fryst löjrom
  • 1 stor rödlök, finhackad
  • Creme fraiche 34 %
  • Fryst dill
  • Nymald svartpeppar

Finhacka löken och tina löjromen. Lägg upp chipsen på ett stort uppläggningsfat eller små tallrikar till var och en. Så här långt kan du förbereda.

Precis innan serveringen klickar du ut creme fraiche på några av chipsen, toppar med rödlök och en tesked löjrom. Ta dill direkt från frysen och fördela ut över chipsen. Kör några varv med svartpepparkvarnen. Klart! 🙂

Vintips!

Servera gärna med ett glas champagne eller annat mousserande vin med hög syra, t ex en crèmant från Frankrike. Själv serverade jag de här chipsen under en vinprovning med temat ”Världens bästa viner” och då bjöd jag på årgångschampagnen A.D. Coutelas 2008 (Systembolaget nr 74708). Magiskt god kombination! 🙂

”Champagne är ett av de friskaste viner som finns. Det gör att även maten behöver en touch av syra (till exempel från citron, eller syrlig crème fraiche). Även om många champagner beskrivs som torra så finns det en liten sötma i de flesta. Det är bra när du vill ha lite salta tilltugg. Har du sötma i maten, välj gärna en champagne med tydlig sötma då sötma i maten gör att champagnen upplevs som friskare och torrare.” –Systembolaget om Champagne