Gratinerad hjärtsallad

Gratinerad hjärtsallad

Nytt år, nya föresatser, samma visa varje år. ”I år ska jag minsann gå ner de där 10 kg. Eller börja träna. Eller börja träna oftare. Eller börja träna varannan dag. Eller träna åtminstone en gång i veckan.” -”Jag ska bli rik, smal, vältränad, lycklig, kliva ännu högre på karriärstegen, bli världens bästa mamma, världens bästa fru, världens bästa vän, bästa dotter, bästa syster” osv osv… Vilka krav har du ställt på dig själv inför det nya året?

Själv har jag skippat alla måsten i år och istället siktar jag på att äta mer grönt. Jag mår bra av att äta grönsaker. Jag blir lagom mätt och det känns bra både mot mig själv och mot miljön. Så här bjuder jag på en ny favorit hemma i köket i Vasastan, en grön och varm liten rätt som du antingen kan göra som förrätt eller som en lättare lunch. Du har kanske ost och nötter kvar från julen och i så fall blir den riktigt billig också, ännu bättre. God fortsättning på nya året och smaklig måltid.

Gratinerad hjärtsallad – 2 personer


1-2 st hjärtsallad/gemsallad
1-2 dl  riven smakrik ost som smälter bra, t ex cheddar, gruyere eller comté
2-3 msk grovhackade rostade nötter, t ex hasselnötter och mandlar
Extra vergine olivolja
Salt och nymald svartpeppar

Stekpanna och ugn 200 grader

Dela salladshuvudet på längden. Grilla/stek salladen i het panna i lite olivolja på båda sidor i några minuter.
Riv ost och placera en ordentlig hög på varje salladshalva.

Gratinerad hjärtsallad

Gratinerad hjärtsallad

Om du fortsätter med stekpannan drar du ner värmen till lägsta nivå tills osten smälter. Nackdelen är att du får ingen färg på osten. Om du vill använda ugnen lägger du salladshalvorna med osten i en ugnsfast form och låter osten smälta och få fin färg under några minuter. Under tiden rostar du nötterna i en het, torr panna.

Lägg upp på tallrikar, fördela rostade, grovhackade nötterna över. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera genast och njut.

Gratinerad hjärtsallad

Gratinerad hjärtsallad

Tips! Den här rätten passar extra bra som förrätt innan exempelvis en köttgryta eller som tillbehör till en köttbit.

Vintips!

Ett aromatiskt vitt vin, t ex österrikiska Grüner veltiner, italienska Roero Arneis eller spanska Albariño.

 

 

 

Leave a Reply