Grön, vit och röd tomatsoppa med grilled cheese sandwich

By 2016-10-27Bella Italia

När jag har ätit en kraftigare lunch brukar jag vilja äta en soppa till middag, gärna med en macka till. Om Anders fick bestämma däremot, skulle vi äta soppa varje dag. Så häromdagen slog jag två av flugorna i samma smäll; italienskt (som jag alltid vill ha) och soppa (för att göra Anders glad). En färgglad tomatsoppa med färger som i italienska flaggan och till det, en galet god, enkel, stekt macka med massor av god ost. En bra tisdagmiddag! Buon appetito :).

Färgglad tomatsoppa – 3-4 personer

0,5 gul lök eller 1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
400 gram passerade tomater
400 ml buljong (grönsaks- eller kyckling)
0,5 dl rött vin
1 krm chiliflakes
Salt
Nymald svartpeppar
1 msk flytande honung
1 kruka färsk basilika för att toppa soppan
o,5 dl grovriven parmesanost för att toppa soppan
3-4 bitar baguette
3-4 dl grovriven smakrik ost som smälter bra (t ex västerbotten, gruyère, svecia, präst eller liknande)
Extra fin olivolja

Hacka löken och vitlöken och stek genomskinlig i olivolja på medelvärme. Höj värmen och häll på passerade tomater, buljong och rött vin. Krydda med chili, honung, salt och nymald svartpeppar. Låt koka ihop under ca 10-15 minuter på medelvärme så att smakerna sätter sig. Smaka av igen, behöver du komplettera med någon smak?

Under tiden soppan kokar grovriver du ost och strimlar basilikan. Dela baguettebitarna på mitten och fördela osten jämnt över över- och undersidorna. Tryck ihop och stek i olivolja på medelvärme, gärna under tryck. Du kan t ex lägga ett kastrullock på mackorna så att de håller sig lite platta och att inte all ost rinner ut.

När soppan är klar, mackorna stekta och osten har smält, smakar du av soppan igen. Garnera med parmesan och basilika och servera mackan till. Smaklig måltid!

Tidsåtgång:
30 minuter från start till mål

Tips och tricks:

  • Tomater behöver alltid lite sötma för att komma till sin rätt. Jag tillsätter alltid lite flytande honung istället för vanligt strösocker, det känns nyttigare och är mycket godare.
  • Använd den osten du har hemma till mackan. Jag brukar grovriva alla ostkanter (tar såklart bort all paraffin först) och frysa in så har jag alltid ost hemma.
  • Prova att hotta upp soppan med lite extra grejer, t ex parmachips, knaperstekt pancetta, krutonger (om du inte hinner göra mackan), finhackad paprika eller andra grönsaker.

Dryckestips: 
”Every day wine” Piemonte Rosso från CarlindePaolo med en blandning på 50 % Dolcetto och 50 % Barbera är ett perfekt vardagsvin till. Beställ hos Systembolaget Privatimport, pris 97 kr, eller kontakta mig så hjälper jag dig med beställningen.

 

Leave a Reply