Hallontartlette

En munsbit hallontartletter, tack

Posted on Posted in Något sött efter

Jag är egentligen ingen sockerälskare, som det finns gott om i hallontartletter. Salta, feta snacks i form av pepparchips är mer av min grej. Men nu, när jag kör lågkalorishakes i några veckor, verkar jag vilja pina mig själv med att baka den ena sötare, godare grejen efter den andra. Som de här supersmarriga hallontartletterna till exempel. Lite större än en tugga och så goda! Lätta att göra är de också, plus kan varieras med andra bär i all oändlighet. Mycket nöje! 🙂

Hallontartletter

Hallontartletter – 10 st små

100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk vatten
Färska hallon
Florsocker
Färska gröna blad, t ex citronmeliss

Till vaniljkrämen:

5 dl mjöl
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljextrakt
7 st ekologiska äggulor
1,5 dl strösocker
0,75 dl majsstärkelse, ex Maizena

Hallonsylt:

Hemlagad eller köpt av bra kvalitét

Så här bakar du tartletteformarna:

Kör 100 gram smör, 2,5 dl vetemjöl och 2 msk vatten i en matberedare. Låt vila i kylen under 1 timme. Tryck ut i små formar, t ex för mandelmusslor, eller andra formar av samma storlek. Kläm dit lite aluminiumfolie runt kanten så att degen inte ramlar ner. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader. Ta bort folien efter 10 minuter och grädda 5 minuter till. Låt svalna.

Vaniljkrämen kokar du så här:

Koka upp 5 dl mjöl med en delad och urskrapad vaniljstång eller vaniljextrakt. Vispa äggulorna med 1,5 dl strösocker och 0,75 dl maizena tills det blir vitt och pösigt. Häll den heta vaniljmjölken över äggen och häll tillbaka i kastrullen. Vispa hela tiden och låt koka till önskad tjocklek. Häll över i en annan skål och låt svalna. Sannolikt kommer du att få över lite vaniljkräm, beroende på storleken av formarna du använder, så då kan du baka fler imorgon. (Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.) 🙂

Bred ut ett lager god hallonsylt i botten på den svala formen. Lägg på ett lager av den avsvalnade vaniljkrämen. Toppa med färska hallon och pudra över lite florsocker. Alltid snyggt att garnera med några färska, gröna blad, men som du ser på bilden har jag som vanligt glömt att göra just det…

Vill du servera ett dessertvin till? Tänk på att ett dessertvin alltid ska vara sötare än själva desserten. Kanske är du sugen på Asti Cinzano som är ett härligt mousserande vin (spumante) från Piemonte? Det är jag! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.