Hetare än hett med coola tacos!

Posted on Posted in Resten av världen

Pankofriterade räkor syltat äpple myntamajonäsMat från Sydamerika verkar ha blivit en riktigt het trend på senaste tiden. Gamla finrestaurangen Fredsgatan 12 blir Público med klara sydamerikanska influenser och kocken Niklas Ekstedt besökte såväl Peru som Mexico i senaste TV-serien Niklas Mat. Själv bor jag nära Stockholms bästa mexikanska ställe La Neta på Barnhusgatan, så det händer att det slinker ner en taco då och då. Efter mitt senaste besök på restaurang Supper på Tegnérgatan i Stockholm, där hela menyn går i sydamerikanska tecken, blev jag riktigt inspirerad till att på hemmaplan försöka ”hotta” upp fredagsmysets tacos till nya moderna, varianter. Jag tycker jag lyckades riktigt bra. 🙂

Tacos med räkor, myntamajonäs och syltat äpple 

Majstortillas
Majonäs
Färsk mynta
Äpple
Äppelcidervinäger
Salt
Vetemjöl special
Ekologiskt ägg
Panko, japanskt ströbröd

Pankofriterad räkorVärm majstortillas på båda sidor i het, torr panna. Håll varma under folie eller kökshandduk. (Skär eventuellt bort överflödigt bröd med hjälp av ett glas eller en kopp om du vill servera en taco med räkor per person till förrätt).

Blanda majonäs av bra kvalitét (helst hemmagjord förstås, det är överlägset godast) med finhackad mynta och lite salt.

Riv syrligt äpple fint på rivjärn. Häll på en liten skvätt äppelcidervinäger och blanda runt. Krama ur vinägern efter ca 20 minuter, då har äpplet fått en fin syrlig smak.

Vänd stora räkor (2 st per taco är lagom som förrätt) i vetemjöl special, därefter i uppvispat ekologiskt ägg och sist i panko (japanskt ströbröd som är fantastiskt till fritering). Fritera räkorna i het frityrolja i tjockbottnad kastrull. Det går väldigt fort. Låt rinna av några sekunder på hushållspapper innan serveringen.

Tacos med långkokt högrev med chili och choklad

1 kg högrev i 3 x 3 cm tärningar
2 st gula lökar
5 st vitlöksklyftor utan skal
5 dl mörk oxbuljong
1 st röd chili i skivor (behåll kärnorna om du vill ha starkare, annars tar du bara bort dom)
1 stor anchopeppar (finns torkad i påse från Santa Maria)
2 st chipotle chili (finns också i påse från Santa Maria)
2 msk kakao
0,75 msk mald koriander
0,75 msk spiskummin
0,5 msk stötta fänkålsfrön
0,5 msk torkad oregano
2 st lagerblad
Salt (börja med lite och lägg i mer på slutet om det behövs)
4 st  rutor mörk choklad av riktigt bra kvalitét, minst 70 %

Långkokt högrev tacoHäll ca 2 dl kokande vatten över de torkade chilifrukterna och låt mjukna under ca 30 minuter. Under tiden kan du skära köttet i stora tärningar (om du köpt kött i bit) och grovhacka lök och vitlök.

Bryn köttet i rapsolja i het panna tills det får fin färg. Stek löken genomskinlig och lägg på de torkade kryddorna. Lägg löken och köttet i stor stekgryta. Ta upp de blötlagda chilifrukterna, ta bort skaften och mosa köttet med en gaffel och lägg ner i stekgrytan. (Ta först bort kärnorna om du vill ha en mild chili). Blanda chilivattnet med oxfonden och täck köttet. Låt koka i ca 3-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och chili om du tycker det behövs. Rör ner 4 st rutor mörk choklad i chilin.

Servera med:

– Majstortillas som du vänt några sekunder på varje sida i het, torr panna. Håll varma under folie eller kökshandduk.
– Mogen avocado som du mosat tillsammans med lite färsk limesaft.
– Vispad creme fraiche som du blandat med lite finhackad koriander.
– Syltat rödlök (skär rödlök i fina strimlor. Blanda med 0,5 dl färskpressad limesaft, 2 msk strösocker och 2 krm salt. Låt löken dra i lagen åtminstone i 30 minuter.)

Jag försökte göra egna majstortillas, men det blev inte alls bra. Istället föreslår jag att du köper riktiga, mexikanska majstortillas på La Neta’s hemsida och lägga en bunt i frysen tills kommande fredagar. www.laneta.se

Rommarinerad ananasTill dessert blev det färsk ananas som jag skurit i tunna skivor och stänkt lite rom över. Lite hyvlad mörk choklad och god vaniljglass passade perfekt till.

Buon appetito! 🙂

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.