Indisk böngryta med hemkokt mango chutney

”Inget hemma” innebar i vårt fall att jag hittade alt til en Indisk böngryta! Basmatiris, kryddor, hela tomater på burk, kokosmjölk och olika grönsaker. Då kör vi! En vegetarisk Indisk böngryta med hemkokt mango chutney – perfekt middag. Jag har nämligen gett mig den på att använda upp det mesta i kylskåpet, skafferiet och frysen.

Ikväll var Maja hemma hos oss för att plugga matematik och eftersom jag själv bara kan bidra med multiplikationstabellen och att räkna procent, och i stort sätt bara det, tog jag självklart på mig att laga middagen en kväll innan Sveriges Mästerkock på TV. Smaklig måltid! 🙂

Indisk böngryta med hemkokt mango chutney

  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 färsk röd chili
  • 1 burk hela tomater
  • 400 gram kokosmjölk
  • 150 gram winter sprouts (eller 300 gram broccoli)
  • 150 gram majskorn
  • 2 st burkar eller tetror bönor (jag använde 1 svarta bönor och 1 bönmix)
  • 1 lime
  • Olivolja till stekning
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Kryddblandning til Indisk böngryta:

    • 1 tsk malen ingefära eller 1 msk färsk ingefära
    • 1 tsk garam masala
    • Frön från 4 st hela kardemummakapslar
    • 1 tsk malen koriander
    • 1 tsk malen spiskummin
    • Salt

    Ris til Indisk böngryta:

    • 3 dl basmatiris
    • 6 dl vatten
    • Salt
    • 3 st dadlar
    • 1 tsk gurkmeja eller 1 st färsk finriven gurkmeja
    • 1 st vitlöksklyfta
    • 0,5 dl finhackad gul lök
    • Bladpersilja
    • 1 dl rostade, grovhackade valnötter
    • Granatäppelkärnor
    • Salt

    Så här gör du:

    Hacka löken och vitlöken.
    Hacka chilin. Ta bort kärnorna om du inte vill ha så starkt.
    Hacka valnötterna och rosta några minuter i en het, torr stekpanna.
    Kör kryddblandningen i mortel så att allt blir ett fint pulver.
    Ansa winter sprouts (säljs numera i påse i vanliga matvaruaffärer – en blandning mellan grönkål och broccoli).
    Skölj bönorna i kallt vatten.
    Hacka bladpersilja.
    Hacka dadlar.
    Kärna ur ett halvt granatäpple. (Lägg halva granatäpplet med ”köttsidan” neråt på en skärbräda. Knacka på skalet med en träslev så lossnar kärnorna. Om du gör på annat sätt riskerar du att äppelsaften stänker ner halva köket).

    Fräs lök, vitlök och chili i olivolja i medelvärme så att löken blir genomskinlig. Tillsätt kryddblandningen och fräs en liten stund så att allt tar smak. Häll på tomaterna och kokosmjölken. Låt koka under ca 15 minuter. Under tiden förbereder du riset.

    Riset: Fräs gurkmeja, vitlök och lök i lite olivolja i en kastrull. Häll på ris, vatten och salt och koka enligt anvisningarna på paketet.

    När grytan kokat i ca 15 minuter tillsätter du winter sprouts/broccoli. När riset har kokat färdigt tillsätter du majskornen och bönorna och värmer på svag värme.

    När riset har kokat färdigt blandar du i hackad bladpersilja, valnötterna och dadlarna. Om grytan är genomvarm är det dags för servering. Garnera riset med några kärnor granatäpple och servera direkt tillsammans med hemkokt mango chutney. Smaklig måltid! 🙂

    Tips!

    Psssst, vill du veta hur man gör hemkokt mango chutney? Så här gör jag för att få en stor burk.

    • 500 gram mangokött
    • 1/3 gul lök
    • 1 dl färsk riven ingefära
    • 3 dl socker
    • 2,5 dl vitvinsvinäger
    • 2 krm cayennepeppar
    • 1 tsk malen koriander
    • En knapp tsk salt

    Låt allt koka ihop i en kastrull på spisen under ca 45 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut direkt. 🙂

Leave a Reply