Linguine med citron och parmesan

By 2017-10-03Bella Italia
Linguine al limone

Det jag verkligen älskar med den genuina, italienska maten, som linguine med citron och parmesan, är enkelheten, att inte göra det så jäkla invecklat. Inte hålla på att blanda mängder av olika saker, utan hålla nere antalet ingredienser, så att var och en av dom smakar precis som de ska. En citron som smakar citron, linguine som är kokad al dente, precis på gränsen till att vara lite, lite för hård.

Precis som den här pastan som tar ca 15 minuter att göra inkl tiden för vattnet att koka upp och pastan att koka färdigt. Då drömmer jag mig tillbaka till när Anders och jag hyrde ett hus på Amalfi-kusten under några veckor, citroner växte precis överallt, alla restauranger och barer bjöd på limoncello när man skulle betala och horisonten var helt obruten. Magiskt vackert!

Prova den här pastan med ett glas vin med riktigt hög syra, t ex Trimbach från Alsace i östra Frankrike. Nr 2369 och 145 kr på Systembolaget. Buon appetito! 🙂

Linguine med citron och parmesan

Linguine al limone e parmigiano – 4 personer

  • 1 dl extra fin olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Zest från 1 ekologisk citron
  • Saft från 2,5 st ekologiska citroner
  • 3 dl finriven parmesan
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1/2 kruka finhackad färsk timjan
  • 50 gram färsk ruccola
  • 500 gram linguine
  • Salt till pastavattnet

Så här gör du:

Duka bordet först och plocka fram alla ingredienser, så att allt är klart när maten väl är klar. Sätt på en riktigt stor kastrull vatten och salta ordentligt. Under tiden vattnet kokar upp gör du citronsåsen. Riv vitlöksklyftorna, citronzest och parmesanen på ett bra rivjärn. (Kolla gärna in filmen så ser du vad jag använder.) Blanda ner allt i citronsaften och olivoljan. Rör runt. Konsistensen ska vara som en nykokt havregrynsgröt. Är det för ”torrt”? Häll i mer olja. Är det för ”blött”? Riv ner mer parmesan. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Finhacka färsk timjan. Koka pastan riktigt al dente och häll bort vattnet, men spara gärna 1 dl kokvatten i pastan. Rör ner såsen och ruccolan och låt blandas ordentligt (nu ”kokar” pastan färdigt och kommer att bli perfekt när det är dags att äta).

Häll över pastan med såsen på ett stort uppläggningsfat som du placerar på mitten av bordet. Garnera med finhackad timjan och servera med nyriven parmesan. Klart! 🙂 Smaklig måltid!

Kolla gärna in filmen här nedan hur jag gjorde såsen (på riktigt tog det ca 4 minuter):

Leave a Reply