Melanzane Parmigiana som i Villa Borgese!

Det var en varm dag i april, våren 2014, i Rom. Vi hade promenerat från vårt pensionat i Trastevere på södra sidan av Tibern till den stora parken Villa Borgese i norr. Vi tänkte sova middag i skuggan av något träd, men först skulle vi äta något lätt. Vi stannade till vid den lilla kiosken och beställde varsin café och panini. ”Vi håller på att göra Melanzane alla Parmigiana som är färdig om några minuter. Vill ni inte ha det istället?”. Och visst ville vi. Det tog dock inte ”några minuter”, snarare en timme, men när den här vegetariska gratängen med auberginer, tomatsås, krämig mozzarella och knaprig parmesan ställdes fram på bordet, direkt från ugnen, då var väntan värd varje liten sekund. 🙂

Melanzane 4Här får du receptet på den här underbara syditalienska auberginegratängen. Passar perfekt till lunch, som en vegetarisk rätt på buffébordet, till middag en vanlig tisdagkväll, som secondi i en full italiensk måltid, kall mitt i natten och mycket annat. Buon appetito 🙂

Melanzane alla Parmigiana – 2 riktigt hungriga eller 4 personer 

2 st auberginer
2 st ekologiska ägg
2 dl vetemjöl
2 dl nyriven parmesan
1 st buffelmozzarella (290 gram)
1 burk krossade tomater av bra kvalitet (400 gram)
Liten knippa färsk basilika
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
Extra fin olivolja
Strösocker
Salt
Nymald svartpeppar

Melanzane 1Skala auberginerna (melanzane på italienska) och skär riktigt tunna skivor på längden, max 3-4 mm. Lägg skivorna på hushållspapper, strö salt över och låt stå i ca 20 minuter. Torka sedan av skivorna med hushållspapper. Nu har saltet dragit ur den bittra smaken ur auberginerna.

Riv löken och vitlöken på ett rivjärn. Stek löken i olivolja tills den är genomskinlig. Häll i tomaterna. Krydda med salt, nymald svartpeppar, finhackad basilika och en liten nypa socker. Låt koka i ca 20 minuter tills såsen får rätt konsistens. Smaka av.

Ta fram 2 djupa tallrikar. Vispa äggen i den ena tallriken och häll upp vetemjölet i den andra. Vänd aubergineskivorna i ägget och därefter i mjölet. Lägg skivorna på en väloljad bakplåt. Kör plåten i ugnen i 10 minuter i ugnen, 225 grader. Vänd aubergineskivorna efter halva tiden.

Melanzane 2Smörj en liten ugnsfast form med olivolja. Lägg ett lager aubergineskivor i botten. Lägg på lite tomatsås, riven parmesan och mozzarella i små bitar. Börja om med nya lager; aubergine, tomatsås, parmesan och mozzarella. Avsluta med tomatsås. Gratinera i ugnen ca 15 minuter. Strö över mer riven parmesan och servera direkt. Buon appetito! 🙂

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.