Pesto eller pesto?

Posted on Posted in Bella Italia

12 jan 3 Vi var på Sicilien och körde kustvägen upp mot San Vito lo Capo, den nordvästliga udden av den här fantastiska ön. På vägen stannade vi till vid vägkanten för att köpa frukt av en gammal man och han sålde också sin lokala ”pesto” från Trapani. Vi köpte såklart en burk och vips så fylldes munnen av en helt ny pestosmak! Den här såsen var het från chili, knaprig från många olika sorters nötter och frisk från färsk mynta. Gudomlig! Lika enkel att göra som Pesto Genovese, originalet från Genua, och fantastisk god till pasta. Tänk bara på att välja pasta som suger upp såsen ordentligt och där den inte ”rinner av”. Bäst fungerar trofie, på bilden ovan. Där stannar såsen i de små urgröpningarna och smaken blir helt underbar! Buon appetito! 🙂

Pesto Trapanese – 2 personer

1 liten knippa färsk mynta
1 liten knippa färsk basilika
1 skalad vitlöksklyfta
4 st valnötskärnor
1 rågad msk pinjenötter
1 rågad msk naturella cashewnötter
1 rågad msk sötmandlar
2 st piri-piri eller 1 st liten peperoncino (reglera styrkan med eller utan kärnor och kärnhus)
3 msk extra vergine olivolja
50 gram nyriven parmesan

Kör allt i food processor tills såsen får en slät konsistens. Salta efter behag. Koka pastan al dente, häll bort vattnet, blanda pastan med såsen och rör i kastrull på varm platta i någon minut tills pastan blir perfekt och såsen blandar sig ordentligt. Servera med nyriven parmesan.

12 jan 2Originalet Pesto Genovese – 2 personer

2 msk pinjenötter
1 kruka färsk basilika
50 gram färskriven parmesan
1 skalad vitlöksklyfta
Extra vergine olivolja tills såsen blir krämig och fin

Kör alla ingredienser i en food processor till en slät konsistens. Salta efter behag. Koka pasta al dente, häll bort vattnet, blanda pastan med såsen och rör i kastrull på varm platta i någon minut tills pastan blir perfekt och såsen blandar sig ordentligt. Servera med nyriven parmesan.

Köp aldrig mer pesto på burk! Att göra egen tar i stort sett lika lång tid som att öppna burken och resultatet blir SÅÅÅÅÅÅ mycket bättre. 🙂

12 jan 5Pesto Portofino – 2 personer

Öster om Genua, längs Riviera Levante (soluppgångens riviera) ligger Portofino, en underbar liten ort som dessutom har sin egen pesto. Gör en vanlig Pesto Genovese, men lägg till 2 tsk tärnade tomater utan kärnor och kärnhus.
E voila! Färdigt!

Pesto Ruccola – 2 personer

Om du vill vara riktigt ”wild and crazy” kan du göra Pesto med Ruccola. Gör en originalpesto, men byt ut basilikan mot samma mängd ruccola. Ger en pepprig smak, lite bitter, som passar utmärkt till exempelvis lammstek.

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.