Pizza bianco med creme fraiche och italienska ostar

Posted on Posted in Bella Italia, Grönt är skönt

Ok, jag erkänner att jag inte är så förtjust i att baka. Det är nog lite för mycket exakta mått för att jag ska tycka att det är riktigt kul och skönt avkopplande. Pizza är ett undantag. Det är bakning på enkel nivå, så där behöver jag inte vara så kontrollerad och koncentrerad. En egenhändigt bakad pizza med din egen fyllning blir ju dessutom så oerhört mycket godare än de flesta pizzor du kan köpa, eller hur?!

Här bjuder jag på en pizza bianco, utan tomatsås, med olika italienska ostar jag hittade i kylskåpet, champinjoner och på toppen, efter gräddning, ruccola för den läckra gröna färgen och smaken. Buon appetito! 🙂

Tips! För två år sedan reste vi i den kända vinregionen Alsace i östra Frankrike (fantastisk Riesling!) och då provade jag Tarte Flambée för första gången. Man skulle kunna likna det lite med pizza, men istället för tomatsås i botten använder man creme fraiche. Därför provade jag creme fraiche den här gången och det visade sig passa helt perfekt tillsammans med osten. Mums!

Pizza bianco – 2 personer
Tidsåtgång: Jäsning 1 timme, tid i ugnen 7 minuter
Ugn: 275 grader

Pizzadeg:
1/4 paket jäst
1,25 dl fingervarmt vatten
2,5 – 3 dl durumvetemjöl (då blir botten lite krispigare och faktiskt nyttigare eftersom det innehåller mer protein)
1 tsk extra fin olivolja
0,5 tsk salt

En bit gorgonzola
Buffelmozzarella
1-2 dl riven parmesan
1 dl creme fraiche 34 %
10-15 champinjoner
Ruccola
Salt och nymald svartpeppar
Extra fin olivolja
1 st finriven vitlöksklyfta

Lös jästen i vattnet och tillsätt mjölet, oljan och saltet. Blanda allt och knåda för hand eller i maskin till en smidig deg. Låt jäsa under kökshandduk i ca en timme. Sätt på ugnen på 275 grader och sätt in plåten så att den blir riktigt het. (Min ugn har något som kallas Pizzaläge, det kanske din också har?)

Under tiden kan du borsta och skära champinjonerna i tjocka skivor. Stek champinjonerna på hög värme i lite olivolja. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och den finrivna vitlöken efter stekningen.

Riv parmesanosten, skär gorgonzolan i mindre bitar och skär mozzarellan i skivor.

När degen har jäst färdigt delar du degen i två bitar och bakar ut respektive bit till en rund, jämn pizza. Lägg pizzan på bakplåtspapper.

Bred på ett jämnt lager av creme fraiche i botten. Fördela ostarna och champinjonerna jämnt hela pizzan. Lägg bakplåtspappret på den heta plåten i ugnen och grädda i 275 grader i ca 7-8 minuter. Håll koll genom ugnsluckan.

När pizzan har gräddats färdigt kan du dra något varv på pepparkvarnen och garnera med ruccola. Sedan är det klart att serveras. 🙂

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.