Pretzel beer bites

 

Vino e Pane höll nyligen sin första ölprovning under ledning av kunnige ciceronen Gustav Pettersson. Gustav hade valt ut en hel räcka av olika intressanta smaker och efteråt hade vi alla hittat nya favoriter som vi aldrig hade (vågat) prova tidigare. Inte trodde jag att en bitter från Nynäshamn skulle visa sig vara det godaste öl jag någonsin smakat. 🙂

Vi kommer att bjuda in till nya provningar framöver, så om du är intresserad att delta håller du koll efter inbjudningar här på Vino e Pane. Du kan också kontakta mig här på bloggen, så ser jag till att du får en separat inbjudan.

De här olika ölsorterna testade vi:
Ljus lager *fulöl)
Ljus lager
Ale
Indian Pale Ale IPA
Bitter
Weissbier
Porter
Stout

Pretzel beer bites – 64 st

Ett typiskt snack som passar perfekt till öl är pretzels. Vanligtvis är de i form av stora kringlor med salt på, men jag gjorde små, mjuka Pretzel bites som är enklare att göra, men minst lika goda.

Du behöver det här:

2,5 tsk torrjäst
33 cl öl
2 msk flytande honung
7,5 dl vetemjöl special
1 tsk salt

1 dl bakpulver
3 l vatten
1 st ekologiskt ägg
Havssalt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 230 grader.
  • Blanda jästen med ölen som du värmt till 40 grader. Låt stå ca 10 minuter.
  • Blanda i honung, salt och vetemjöl. Baka ihop till en ganska klibbig deg. Knåda ca 10 minuter för hand eller i maskin. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  • Dela degen i lika stora delar, totalt 64 st.
  • PretzelsKoka upp 3 liter vatten i en stor kastrull och häll i bakpulvret (det kommer att bubbla upp riktigt ordentligt).
  • Låt koka 10 st pretzel bites i taget i 1 minut.
  • Ta upp med hålslev och lägg var för sig på bakplåtspapper på en plåt.
  • Fortsätt tills du kokat alla 64 st. Du behöver två plåtar med bakplåtspapper för att få plats med alla.
  • Vispa ägget och pensla alla pretzels.
  • Strö på några korn havssalt på varje bite.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  • Servera som ett snack tillsammans med öl. Mycket nöje! 🙂