Pulled chicken, perfekt som omväxling!

Posted on Posted in Born in the USA

Jag var riktigt sugen på någon smakrik plockmat i soffan framför skid-VM häromdagen, men hade ”inget” hemma. Så istället för att handla nötkött eller fläskkarré tog jag fram kycklingfiléer från frysen och gjorde min egen variant på Pulled chicken. Väldigt gott, saftigt och det känns väldigt mycket fräschare än stabbigt rött kött och fläsk. Dessutom går det mycket snabbare. Alla rätt, så prova du också! Buon appetito! 🙂

Pulled chicken3Så här gör du till 2 personer:

2 st kycklingfiléer
2 msk lönnsirap eller mörk sirap
1 msk kinesisk soya
1 st finhackad vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
Salt och nymalen svartpeppar
Till såsen: 2 msk sweet chili

Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i het panna och lägg i en ugnsfast form. Blanda till en glaze på lönnsirap (eller mörk sirap), soya, finhackad vitlök, rapsolja, salt och nymald svartpeppar. Pensla filéerna med glazen och spara resten. Häll 1 dl vatten vid sidan om kycklingen och kör i mitten av ugnen, 150 grader, i 1,5 – 2 timmar. Pensla med glazen då och då tills den är slut. Kycklingen är klar när innertemperaturen nått 80 grader. Ta ut kycklingen, låt vila några minuter och dra sönder köttet med en gaffel.

Ta tillvara på vätskan i ugnsformen och sila ner i en kastrull. Blanda i sweet chilisås och låt såsen koka ner till lagom konsistens under omrörning på het platta. Häll därefter såsen på kycklingen så att den blir saftig och gosig.

Servera i tortillas som du värmt på båda sidor i het, torr panna. Jag tycker det är gott med finbladig sallad till och salsa. Salsan gör jag med:

0,5 st tärnad färsk mango (jag tycker den frysta smakar fisk…)
0,5 st tärnad avocado
1 st knippe finhackad koriander
0,5 st finhackad rödlök eller 2 st strimlad salladslök
Finstrimlad chili efter tycke och smak
Några halva babycocktailtomater
1-2 msk färskpressad limesaft
1-2 msk extra fin olivolja.

Om du har tid och lust kanske du vill göra egna vetetortillas? Den här degen blir 20 st och självklart mycket godare än de du kan köpa färdiga. (Färdiga majstortillas kan du köpa från La Neta på laneta.se.) Så här gör du:

1,4 liter specialvetemjöl
1 tsk salt
1 msk bakpulver
60 gram smör
6 dl hett vatten

Blanda vetemjölet med salt och bakpulver. Tärna smöret och blanda ner. Kör degen i maskin eller för hand tillsammans med det heta vattnet. Arbeta smidigt och låt degen vila i minst 20 minuter.

Dela upp degen i 20 st lika stora delar och kavla ut till ca 3 mm tjocka tortillas. Låt vila i 5 – 10 minuter innan du gräddar bröden i het, torr panna på båda sidor tills de fått fin färg. Smaklig spis! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.