Pyttipanna på italienska

  Visst är det nära till hands att svänga ihop en pasta med något gott i när man ”inte har någonting hemma”. Den här våren däremot, när vi försöker hålla koll på vad vi stoppar i oss, är det en lite större utmaning att komma på något gott, nyttigt och snabbt efter en lång söndagspromenad i Lill-Jans skogen. 

Efter inventering av kylskåp och skafferi kunde jag konstatera att det fanns rester från fredagens ugnsrostade kyckling, mozzarella, svarta oliver från Ligurien och små cocktailtomater. Det fick bli en pyttipanna på italienska till tidig middag idag! Gott, nyttigt och snabbt – precis som vi ville ha det. Du kanske också vill prova? Buon appetito! 🙂

Italiensk pyttipanna – 2 personer

Kyckling, skinka, salsiccia eller annat protein du har hemma

Cocktailtomater

Basilikablad

Svarta oliver

Grovriven parmesan

Vitlöksklyftor

Olivolja

Mozzarella

2 skivor baguette eller annat vitt bröd

Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg rester av kyckling, korv, skinka eller något annat färdiglagat i en ugnsfast form. Lägg ner några skalade, hela vitlöksklyftor, cocktailtomater, några basilikablad, mozzarella skuren i bitar, en stor näve grovriven parmesan och några bitar av vitt bröd. Salta, peppra och droppa några droppar olivolja över. 

Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten blivit gyllenbrun. Servera på momangen tillsammans med exempelvis en tomat- och löksallad med några droppar gremolata. Kom och ät, maten är klar! 🙂