Råraka med löjrom

Jag hittade några potatisar i kylskåpet, en rödlök och lite fryst löjrom som blivit kvar sedan nyår. Då fick det bli en riktigt lyxig tisdagsmiddag: Råraka med löjrom. Kommer du ihåg det stora tabberaset i Katthult? När Emil bjöd alla från fattighuset hem till Katthult för att äta upp julmaten? Något liknande ägnar jag mig åt också just nu när jag tömmer kylskåpet och frysen på mesta möjliga innehåll innan semestern. Jag gillar verkligen att göra slut på saker och ting, att skriva listor och börja om från början. Som i tisdags. Vad har du i frysen? Smaklig måltid! 🙂

Råraka med löjrom

Råraka med löjrom – 2 personer

  • 4 stora potatisar
  • Smör att steka i
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Löjrom
  • Gräddfil eller creme fraiche (jag gillar båda och tar det jag har hemma)
  • 1 st rödlök
  • Dillvippor
  • Citronklyftor

Så här gör du

Börja med att skala potatisen och sedan riva potatisen på grova sidan på rivjärnet alternativt i matberedare. Låt stå några minuter och pressa sedan ut så mycket vätska du kan ur potatisrivet. Salta och peppra efter tycke och smak.

Dela upp potatisen på hälften och stek rårakan i stekpanna på spisen, massa smör, på medelvärme (jag använder 6:an på 9-gradig skala). Platta till med stekspaden med jämna mellanrum. Efter ca 4-5 minuter är det dags att vända och steka någon minut till. Lägg den nystekta rårakan på hushållspapper för att suga upp det mesta av fettet. Stek den andra rårakan på samma sätt.

Under tiden kan du hacka rödlöken och skära citronklyftor. Garnera rårakorna med en klick löjrom, en klick creme fraiche/gräddfil, en nypa hackad rödlök, en citronklyfta och några dillvippor.

Tips!

– Låt löjromen och gräddfilen/creme fraiche rinna av kaffefilter någon timme i kylskåpet – då blir det lite lättare att forma snygga ägg med en matsked.

Den traditionella drycken till är såklart en bra lager och en aquvavit med smak av dill. Smaklig måltid. 🙂

Leave a Reply