Skaldjursrisotto

Posted on Posted in Bella Italia

Det tog lång tid innan jag vågade mig på att göra en risotto. Jag trodde att det skulle vara hur svårt som helst, att den skulle bli helt överkokt, att det skulle ta för lång tid, än det ena, än det andra. Men det är egentligen riktigt lätt, följ bara mina enkla tips. Det enda ”negativa” med att bjuda på risotto är dels att det inte går att förbereda, utan det krävs 18 minuter vid spisen direkt innan serveringen, dels är det riktigt, riktigt mäktigt om man får en alldeles för stor portion. Så våga du med, rör ihop en risotto till middagen ikväll. Buon appetito! 🙂

Risotto allo scoglio – 4 personer

350 gram carnaroli risottoris (jag gillar tuggmotståndet i det riset)
1 st schallottenlök
2 msk extra vergine olivolja
1 dl vitt vin
8 dl hummerbuljong (fond på flaska + vatten)
Salt
Nymald vitpeppar
150 gram smör
Hackad bladpersilja
100 gram finriven parmesan (Frivilligt! Riktiga traditionalister tycker inte att man ska ha parmesan till fisk och skaldjur, men jag gillar det!)
Ordentligt med valfria skaldjur (jag gillar stora handskalade räkor och musslor)

Låt buljongen koka upp i en kastrull, sänk värmen till minimum. Finhacka schallottenlöken och bryn genomskinlig i olivoljan. Häll i riset och låt det rostas i någon minut samtidigt som du rör runt hela tiden.
Häll på vinet och låt allt koka in. Häll på en stor skopa buljong så det täcker riset och låt koka i 15 minuter under omrörning. Häll på mer buljong när den kokat bort. Du vet när riset är klart när du känner en hård kärna i mitten (precis som med pasta). Det ska vara ordentligt med tuggmotstånd, för riset kommer att fortsätta tillagas ända fram till serveringen).

Rör i smöret, parmesanosten om du vill ha det, de skalade räkorna och de väl avrunna musslorna. Spara några att garnera med på toppen. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrikar, garnera med finhackad bladpersilja och servera direkt. Gudomligt gott! 🙂

Vill du dricka vin till? Jag skulle vilja rekommendera att du välja ett vitt vin av druvan Vermentino, gärna från Ligurien eller Sardinien. Det tycker jag är alldeles fantastiskt gott just till risotto med skaldjur.

Mina tips för den perfekta risotton! 
– Rör hela tiden när riset kokar
– Ta av riset när det är en ordentlig kärna som är hård att tugga på
– Säg åt sällskapet att ta plats vid bordet under tiden du rör ner smöret. Gästerna ska vänta på risotton och inte tvärtom!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.