Smörrebröd med vinkokta musslor

GBG Smörre

Det här med tilltugg till vinprovningar, det kan bli exakt hur bra som helst! Allt från en god bit ost via bra salami, vidare till det ultimata, ett litet smörrebröd med vinkokta blåmusslor. Eller, som Fröken Anders, kallar det GBG Smörre. Well, kärt barn har många namn säger de. Oavsett vilket, det här är magiskt gott! Inspireras av Fröken Anders och prova gärna att laga, så är förrätten en succé och gästerna kommer vara hur nöjda som helst.

Det här behöver du per person:

En skiva danskt rågbröd
Bra smör att steka i
Hemslagen majonnäs med färsk citron, dijonsenap och dragon (eller om du vill göra det extra lätt; en riktigt bra köpt majonnäs med citron, dijonsenap och finstrimlad färsk dragon)
5-6 kalla vinkokta musslor
Picklad silverlök
Nymald svartpeppar
Finhackad gräslök

Så här gör du de vinkokta musslorna:

Tvätta och sortera blåmusslorna (1 påse räcker vanligen till 4-6 personer)
Fräs purjo, morot, persiljestjälkar och vitlök i smör i en gjutjärnskastrull
Lägg i musslorna och fräs någon minut
Häll på ordentligt med torrt, vitt neutralt vin (helst chardonnay eller annat friskt vin som inte legat på ekfat)
Låt koka tills alla musslor öppnar sig
Salta efter smak
Låt svalna

Så här gör du picklad silverlök:

Finstrimlad silverlök
1 del ättiksprit 12%
2 delar strösocker
2 delar vatten
Rör lagen så att sockret löser sig. Häll lagen över silverlöken och låt suga in under någon timme.

Så här monterar du smörrebrödet: 

  • Stek brödet knaprigt i smör och låt svalna
  • Lägg på en klick majonnäs
  • Placera ett antal svala, vinkokta blåmusslor på brödet
  • Lägg på några strimlor picklad silverlök
  • Smula över lite flingsalt
  • Strimla lite hackad gräslök och kör ett varv med svartpepparkvarnen
  • Redo att serveras

Vintips!

Själv serverade jag det här smörrebrödet till ett sparkling wine från England, Ridgeview Bloomsbury, vilket funkade ok. Däremot skulle jag helst vilja prova ett ”semi-aromatiskt” vin och vad betyder nu det? Ja t ex en albarinho/alvarinho från Spanien eller Portugal eller varför inte en vermentino från Sardinien eller Ligurien. Havsnära viner funkar fantastiskt bra till  havsnära mat. 🙂

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: