Bjud på en god bit av Danmark!

Smörrebröd 3När barnen var små brukade vi ibland ha teman på olika middagar. En vuxen och ett barn ansvarade för att bestämma land, handla och laga maten och förbereda lite fakta om landet så vi kunde lära oss lite den söndagen. Vi hade grekiskt tema och åt greksallad, souvlaki och tzatziki och pratade om gamla gudar. Eller som när vi hade tyskt tema och åt bratwurst och sauerkraut och pratade om Berlin. Vi hade amerikanskt tema, grillade hamburgare och drack Coke Float (kommer du ihåg? Coca Cola med en klick vaniljglass i ett högt glas) och pratade om presidenter. Inte bara öppnade vi barnens ögon för nya maträtter, vi diskuterade också geografi, historia och politik och förhoppningsvis har de haft nytta av det senare i livet.

En söndag hade vi tema Danmark och självklart stod smörrebröd på menyn (och en ”lille en” till mamma och pappa). Sedan dess har vi gjort smörrebröd lite då och då och det är alltid lika populärt att bjuda på. Färgglatt, olika smaker och alla kan ta precis de bröd de själva gillar.

Här får du några förslag som är lätta att montera ihop och gudomligt goda att äta. Servera gärna på danskt vis med Carlsberg Hof och en liten stänkare i form av Gammeldansk eller Ålborgs jubileumsakvavit. Ha et dejligt måltid! 🙂

001 (3)Middag för 4 personer – 4 smörrebröd vardera

Köp skivat, danskt rågbröd och dela på mitten om brödet är av det större slaget (t ex Kung Markattas ekologiska rågbröd). Smöra ett tunt lager och lägg på ett salladsblad. Sedan är det bara att börja skapa! 🙂

Rostbiff
2 tunna skivor rostbiff. Färsk, tunnriven pepparrot, en stor klick curryremoulade och rostad lök eller en pankofriterad lökring på toppen. Curryremouladen gör du snabbt med lika delar bra majonnäs och 34 % creme fraiche. Blanda i bostongurka och rikligt med curry. Låt stå en stund så att smakerna sätter sig.

Ägg och räkor
Hårdkokt ägg i skivor och en generöst med handskalade räkor. Toppa med en klick bra majonnäs, en dillvippa och en tunn citronklyfta.

Grönmögelost
En tjock skiva grönmögelost (jag föredrar Kvibille Ädelost) som du toppar med rostade, grovhackade valnötter som du blandar ner i flytande honung.

SmörrebrödRödspätta
Panera rödspättafiléer i vispat ägg och panko (japanskt ströbröd). Fritera fisken i rapsolja eller frityrolja på medelhög värme. Fisken är färdig när den flyter upp till ytan. Låt rinna av på en bit hushållspapper. Klicka på en rågad matsked curryremoulade och garnera med en liten dillvippa.

Matjessill
Kall, kokt, skivad potatis i botten. Lägg på bitar av matjessill och hackat, hårdkokt ägg. Bryn smör i en kastrull så att den får lite nötig smak, men absolut inte blir bränd. Häll på smörrebrödet. Toppa med hackad gräslök.

Brie med päronkompott
Lägg på en generös skiva brieost. Toppa med en kryddig päronkompott. (Skala två stora päron och skär i mindre bitar. Låt ”smälta” i en kastrull på spisen på svag-medel värme tills kompotten får rätt konsistens. Du behöver inte tillsätta mer vätska, det räcker med den päronet ger ifrån sig. Smaksätt på något kul sätt. Kanske kardemumma, lite päroncognac eller honungsrostade valnötter).

Varmrökt lax
En generös skiva varmrökt lax som du toppar med krämig äggröra och hackad gräslök.

Leverpastej
Ordentligt med bakad leverpastej. Toppa med smörstekta champinjoner i bitar och lite knaprigt baconhack.