Sticky toffee pudding som i Edinburgh

Posted on Posted in Resten av världen

f8fbaeaf-c386-4a8a-adce-64bf3cacdd07Skottland har ett rykte om sig att vara ett riktigt dåligt matland, åtminstone i mina öron. Det är ju inte så att jag har längtat till just Edinburgh för de enastående matupplevelserna, men faktum är att jag blev riktigt överraskad när vi var där. Vi åt fantastiska skaldjur, gudomlig indisk mat, smakrik haggis (well, de andra sa iallafall att det var gott), bra burgers och mycket annat. Såklart fanns det mängder av pubar och whiskeybarer, men det fanns samtidigt massor av bra restauranger. En dessert var gemensam på de flesta ställen; kladdig kolakaka eller som den heter på de brittiska öarna; Sticky Toffee pudding. Igen; Kladdig Kolakaka. 🙂 Jodå, den är absolut lika god som det låter. Prova det! Ith gu leòir!

Kladdig kolakaka
8 personer till dessert eller 4 st gourmander som vill frossa

225 g urkärnade färska dadlar
2 dl hett, starkt Earl Grey te
1 tsk bikarbonat
85 g osaltat smör, rumsvarmt
170 g florsocker
2 stora ekologiska ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm kanel
1 krm malen muskot
1 krm malen nejlikor
1 krm malen kardemumma
2 krm kakao
2 tsk naturell yoghurt

 

Kolasåsen
150 g osaltat smör
150 g ljust muscovadosocker
2 dl vispgrädde

Värm ugnen till 180 grader. Lägg dadlarna i en skål tillsammans med bikarbonaten och häll på hett te. Låt dadlarna suga upp teet under ca 3 minuter, innan du häller bort den överblivna vätskan. Kör sedan dadlarna till en puré i en matberedare .

Vispa rumsvarmt smör och florsocker poröst och tillsätt sedan äggen, mjölet och kryddorna. Blanda allt väl innan du vänder ner yoghurten och dadelpuréen. Smörj och bröa en fyrkantig, ugnsfast form. Häll smeten i formen och grädda 35 minuter i mitten av ugnen. (Hit fram kan du förbereda på morgonen om du vill servera på kvällen).

Under tiden gör du kolasåsen. Värm smören, muscovadosockret och grädden på svag värme tills sockret har smält och såsen har tjocknat och blivit mörkare.

Ta ut kakan ur ugnen och stick små hål i översidan. Häll över en 1/4 av såsen så att den sugs in kakan. Servera resten av såsen tillsammans med den ljumna kakan och en stor klick vaniljglass. Delish! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.