Toast med chèvre och valnötter är en god sommarlunch, som förrätt innan varmrätten eller ett bra tilltugg till vinet, en toast med getost, valnötter och honung blir bra när som. Superenkelt och supergott, precis som jag vill ha det på sommaren. Smaklig måltid! 🙂

Toast med chèvre och valnötter

Toast med chèvre och valnötter – per person

  • En tjock skiva getost
  • Några rostade valnötter
  • Flytande honung
  • En skiva bröd av valfri storlek och sort, helst utan kanter, det blir snyggast
  • Finbladig sallad
  • Dressing på olivolja, citronjuice, salt och nymald svartpeppar
  • Smör att steka brödet

Börja med att steka ena sidan av brödet i smör och på medelvärme. Vänd brödet när steksidan är gyllenbrun och lägg på getosten. Stek den andra sidan gyllenbrun, samtidigt som getosten smälter ner lite. Ringla på lite flytande honung och strö över rostade valnötter. Lägg upp på tallrik tillsammans med lite dressad sallad och njut på momangen. 🙂

Vintips!

Dricker du vin fungerar ett glas Sauvignon Blanc riktigt bra till syrlig getost.

Sauvignon Blanc är en (oftast!) lättigenkännlig grön druvsort av arten Vitis vinifera som odlas över hela världen i många vinregioner och är troligen den mest populära gröna druvan efter Chardonnay. Speciellt lyckosam är druvan i viner från Loiredalen då den förekommer ensam i aromatiska viner från Sancerre och Pouilly-fumé i övre Loire. I Bordeaux, används druvan, blandad med Sémillon, till att producera både söta och torra viner av hög klass, bland annat i Graves.

Sauvignon Blanc har en hög syra (i nivå med Riesling) och med en karaktäristisk aromatisk karaktär där vegetativa gröna aromer (nässlor, krusbär, fläder, gräs), svarta vinbärsblad, ”mineral” och t.o.m. kattkiss ”sticker ut” i arom- och smakprofilen. Ofta, när det gäller framförallt s.k. ”nyavärldenviner”, även ihop med tropisk frukt såsom passions- och grapefrukt. Lättegenkännlig åtminstone om vinerna är oekade, annars så är det lätt att blanda ihop dem med framförallt ekade Chardonnay’er.

Leave a Reply