Traditionell Schweinehaxe som södra Tyskland!

Posted on Posted in Runt Medelhavet

SchweinehaxeJag har precis varit i Baden-Baden i sydvästra delen av Tyskland och njutit av den vackra, gamla kurorten. Här har turister druckit brunn och kurerat sig i många hundra år och lika länge har man säkert lagat Schweinehaxe enligt det här traditionella receptet som jag fick av kocken på Gasthaus Löwenbräu. En väldigt gammaldags form av pulled pork skulle man också kunna säga. Njut haxen tillsammans med surkål, knödel och en god ölsky. Guten Appetit! 🙂

Så här lagar du Schweinehaxe till 2 personer:

2 st fläsklägg, totalt ca 1,5 kg
Salt
Nymald vitpeppar
3 dl vatten
1 flaska mörkt öl

Skölj fläskläggen i vatten och klappa torrt med ren kökshandduk. Skär ett rutmönster i svålen så att köttet drar åt sig av kryddorna och svålen blir krispig och god att äta.

Blanda salt och peppar och gnid in alla sidor av fläskläggen. Lägg fläsket på gallret i mitten av ugnen, med en plåt under där du hällt 3 dl vatten. Tillaga köttet i 180 grader tills köttet lossnar enkelt från benet. Det tar ca 2,5 timme. Pensla köttet med mörkt öl med jämna mellanrum.

När ca 30 minuter återstår av tillagningen ökar du ugnstemperaturen till 200 grader så att köttet får en fin gyllenbrun och krispig yta. Om du vill ha till ytterligare yta kan du sätta på grillvärme i några minuter, men vakta noga, det går riktigt fort på slutet.

Sila av skyn som samlats på plåten och häll över i en kastrull. Red skyn genom att vispa ned 2 matskedar Maizena såsredning. Tillsätt 1 tsk kinesisk soya så att skyn får en riktigt mörk, mustig färg. Låt koka ner i några minuter tills lagom konsistens. Smaka av om du behöver tillsätta mer salt eller nymald vitpeppar. Servera haxen med ölskyn, värmd surkål (finns på glasburk i din livsmedelsbutik) och kanske en knödel till också. Bekymra dig inte om sådana saker som grönsaker och C-vitaminer. Här är det nämligen protein som gäller! Sedan är det bara att sätta på dig dina Lederhosen, låta skummet på ölen dra i åtminstone 7 minuter och hugga in på din haxe. Smaklig spis! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.