Ugnsstekta revbensspjäll med het BBQ-sås

Posted on Posted in Born in the USA

Jag har funderat mycket på min blogg, de recept jag lägger ut och det ”budskap” jag vill försöka förmedla. Syftet är glasklart, jag vill inspirera dig och andra att våga!! Våga prova nya smaker, våga lita på din egen smak, våga bjuda in vänner på middag, våga skjuta lite från höften och inte planera allt in i minsta detalj, våga slå en egen bearnaise och inte nöja dig med sämre, eller, som idag, våga röra ihop massor av goda ingredienser till en egen barbecuesås.  Det är så lätt, går så snabbt och blir så enormt mycket godare än att gå ner till affären på hörnet och köpa en färdig på flaska, en sås så full med konserveringsmedel att den håller sig till juli 2019…

Idag bjuder jag på ett enkelt, supergott recept på revbensspjäll du gnider in med en rub, steker i ugnen och serverar med en egen, klibbig och kladdig BBQ-sås. Den här rätten har jag som tilltugg både under ölprovningar och rödvinsprovningar och den är hur populär som helst. Prova själv ska du se. Awesome! 🙂

Jag kan varmt rekommendera en amerikansk merlot till (om du vill dricka vin) eller en American Pale Ale som Lagunitas’ New Dog Town om du föredrar öl.

Revbensspjäll med rubb och het BBQ-sås – 4 personer

1 – 1,5 kg tunna revbensspjäll

Rubb:
1/2 dl paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
1 tsk oregano
1 msk chiliflakes
Salt

BBQ-sås:
2 pressade vitlöksklyftor
Rikligt med nymald svartpeppar
2 msk flytande honung
2 tsk äppelcidervinäger
1 msk rårörsocker
1 msk extra vergine olivolja
1 tsk cayennepeppar
1,5 dl ketchup (gärna med mindre socker och mindre salt)
1 msk oregano
1 – 2 msk Jack Daniels eller annan bourbon (om du vill)

foto-2016-10-12-18-52-52Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Blanda ihop rubb och gnid in revbensspjällen på båda sidor. Lägg spjällen i en ugnsfast form och kör i mitten av ugnen i 1 timme.

Under tiden blandar du ihop ingredienserna till såsen. Smaka av och krydda mer om du vill ha tydligare smaker. Är det för starkt för din smak kan du tillsätta lite mer ketchup och honung så att såsen blir som du vill ha den. (Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.)

Om du vill äta på en gång kan du pensla såsen över spjällen direkt innan serveringen.

Om det dröjer kan du pensla på såsen över spjällen när du ställer in i ugnen för uppvärmning under ca 15 minuter i 100 grader.

Garnera gärna med hackad bladpersilja så blir det snyggare. Smaklig måltid! 🙂

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.