Vimmelfest med meze! Perfekt för många!

19923_1708767296020797_4613470079082497205_nMina syster fyllde jämnt i helgen och vi ordnade en överraskningsfest för släkt och vänner. Men vad bjuder man på om det ska gå bra att förbereda, ska kunna serveras ljummet eller kallt, passa många, roliga smaker och vara något helt annat än pastasallad och färdigköpt rostbiff? Jo, libanesiska meze!!! Alla hittar något de tycker om, det är bra vimmelmat och mycket grönsaker som ”fyller ut”. Det här kan du också göra. وجبة شهية eller smaklig måltid! 🙂

Recepten är för 25 personer
Pris ca 100 kr per person, drycker tillkommer

Det här åt vi!
Röror:
Baba ghanoush (auberginröra)
Morotsröra
Paprikaröra
Hummus (kikärtsröra)

Ljummet:
Lammfärsbullar med fetaost
Citron- och nejlikakyckling

Sallader:
Couscous med dadlar, oliver och mandel
Sallad med pitabröd
Spenat- och gurksallad

Bröd:
Pitabröd

Dessert:
Färsk frukt med kokos
Citron- och yoghurtkaka
Kaffe med kardemumma

Handlingslista
FullSizeRender - kopiaFrukt & Grönt – handla dagen innan
4 stora auberginer
8 stora morötter
12 st ekologiska citroner
2 hela vitlökar
2 st gula lökar
1 st rödlök
Färsk frukt till dessert
2 krukor bladpersilja
6 krukor färsk mynta
1 st färsk citronmeliss
2 askar ekologiska vindruvor
1 st vattenmelon utan kärnor
400 gram spenat
400 gram finbladig salladsmix
3 st gurkor
8 st tomater
4 st paprikor i olika färger
10 färska dadlar
1 st granatäpple

Färskvaror –  handla 2-3 dagar innan 
2 kg lammfärs
4 ägg
4 ägg
3 paket fetaost
4 paket fetaost
2 st stora pitabröd (tunna)
40 st små pitabröd
250 gram rumsvarmt smör
6 dl matlagningsyoghurt (laktosfri turkisk yoghurt fungerade alldeles utmärkt)

FullSizeRender (9) - kopiaSpecerier – handla när du vill
Balsamvinäger (ca 2 dl totalt)
Olivolja (ca 7 dl totalt)
Flingsalt
Svartpeppar på kvarn
1 pkt couscous
1 liten burk harissa (nordafrikansk chilipasta) eller en liten burk sambal oelek
1 burk spiskummin
Flytande honung
1,5 dl hackade svarta oliver
4 msk malen kanel
1 tsk cayennepeppar
7 msk paprikapulver
3 dl kokt ris
2 dl hackade gröna oliver
7 dl buljong gjord på 3 msk kalvfond
3 tetror kokta kikärtor
2 tsk chiliflakes
1 burk stark ayvar relish 340 gram
2 dl riven kokos
3 kg frysta kycklingben
1 burk malen kryddnejlika (eller kör hela i morteln)
1 burk oregano
75 gr mandelspån
2 stora burkar svarta kalamataoliver
2 stora påsar hel mandel
8 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk florsocker

Så här gör du!

Dagen innan:
– Förbered alla röror
– Lägg kycklingen i marinad
– Laga lammfärsbullarna
– Duka upp ett bord med glas, bestick, servetter, tallrikar, kaffekoppar
– Ta fram alla uppläggningsfat
– Nya ljus och värmeljus i alla ljusstakar och hållare

Baba ghanousch (aubergindip) – ugn 175 grader
Dela 4 auberginer på längden. Lägg dem på plåt med skurna sidan upp. Baka i ugnen ca 45 minuter tills de är helt mjuka.
Låt svalna, skala och skär i bitar. Kör i mixer med 4 pressade vitlöksklyftor, 3 msk balsamvinäger, 4 msk olivolja, salt och nymald svartpeppar. Lägg i skål, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet.

Morotsröra
Skala och skär 8 stora morötter i mindre bitar. Koka tills de blir mjuka. Låt svalna. Kör i mixer med 4 pressade vitlöksklyftor, 2 tsk harissa eller sambal oelek, 1 msk torkad spiskummin, 1 msk flytande honung, 2 msk pressad citron, 2 msk olivolja, 1 dl hackade svarta oliver, salt och nymald svartpeppar. Lägg i skål, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet.

Hummus (kikärtsröra)
Kör mixern med 3 tetror kokta kikärtor, 4 msk olivolja, 1 msk spiskummin, salt, nymald svartpeppar och 2 msk pressad citron. Häll på mer olivolja om det är lite för torrt. Lägg i skål, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet.

Paprikaröra
Kör mixern med 1 burk ayvar relish, 1,5 pkt fetaost, salt och nymald svartpeppar. Lägg i skål, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet.

Lammfärsbullar med fetaost – ugn 200 grader
Fräs 2 st finhackade gula lökar tilsammans med 2 msk kanel, 1 tsk cayennepeppar, 3 msk paprikapulver, salt och nymald svartpeppar i olja i stekpanna. Låt svalna och blanda med 2 kg lammfärs, 3 dl kokt ris, 4 ägg, 2 dl hackade gröna oliver till en jämn färs. Smula ner 2 pkt fetaost och 2 krukor färsk mynta och blanda runt.

Forma stora bullar, ca 50 st, och lägg på en smord plåt. Kör i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna och förvara i kylskåpet under natten. Du gör färdigt rätten imorgon.

Kyckling med citron, kryddnejlika och mandel
Blanda en marinad med saft och rivet skal från 2 citroner, 4 pressade vitlöksklyftor, 3 tsk mald kryddnejlika, 3 tsk paprikapulver, 3 tsk torkad oregano och 3 dl matlagningsyoghurt. Blanda i kycklingbenen, antingen tinade eller frysta, så att alla delar blir täckt av marinad. Låt stå i plastpåsar eller en stor skål i kylskåpet under natten. Du gör färdigt rätten imorgon.

På morgonen samma dag som festen:

FullSizeRender (11) - kopiaSpenatsallad
Lägg upp spenaten på ett stort uppläggningsfat tillsammans med 2 st urkärnade gurkor i små bitar. Smula över 1 pkt fetaost och granatäppelkärnor. Servera med olja och balsamvinäger. Klart!

FullSizeRender - kopia (4)Brödsallad
Lägg upp salladsmixen på ett stort uppläggningsfat. Skär tomater, urkärnade gurkor och färgglada paprikor i mindre bitar. Riv sönder 2 stora pitabröd i små bitar och blanda ihop med salladen. Servera med olja och balsamvinäger. Klart!

FullSizeRender (12) - kopiaCouscous
Koka 6 dl couscous enligt anvisningarna på paketet. Låt svalna. Skär ner 10 färska dadlar och 2 dl oliver (färgen spelar ingen roll), hacka 2 krukor färsk mynta och 15 st hela mandlar. Tillsätt 1 dl olivolja, salt och nymald svartpeppar och blanda ner allt i couscousen. Klart!

FullSizeRender (9) - kopiaVattenmelon med fetaost
Skär vattenmelonen i små bitar. Smula över 2 pkt fetaost och 2 krukor finhackad mynta. Ringla över olivolja och mal lite svartpeppar över. Klart!

FullSizeRender (15) - kopia

 

 

Citron- och yoghurtkaka – ugn 200 grader
Smöra och bröa 2 st avlånga formar. Vispa 250 grad rumsvarmt smör med 4 dl strösocker. Tillsätt 4 st ägg, ett ägg i taget, och fortsätt vispa. Tillsätt skalet från 2 citroner och 2,5 dl matlagningsyoghurt. Blanda väl.
I en separat skål blandar du 6 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 tsk salt. Blanda sedan i äggsmeten. Häll smeten i formarna och grädda kakorna i ca 45 minuter eller tills provstickan är alldeles torr.

Under tiden gör du citronsirap genom att blanda 3 dl citronsaft, skalet från 2 citroner och 2,5 dl strösocker i en kastrull. Låt koka upp och därefter sjuda några minuter. Ställ åt sidan.

När kakorna är klara låter du de svalna i ca 15 minuter innan du gör små hål med en provsticka. Häll på ca hälften av citronsirapen över hela kakorna. Resten av sirapen häller du på precis innan serveringen.

Garnera med citronmeliss och pudrat florsocker. Klart!

Färsk frukt med kokos:
Koka en sockerlag med 2 dl strösocker och 2 dl vatten. Låt svalna.

Förbered kaffet:
Förbered en kanna kaffe i maskinen, lägg i några kardemummakapslar i kannan och tryck på startknappen när middagen serveras. Klart!

Någon timme innan gästerna kommer:

Gör färdigt kycklingen: 
Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg ut alla kycklingben på en plåt. Grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills kycklingen är helt klar och saften är genomskinlig. Garnera med mandelspån och finhackad bladpersilja. Klart!

Gör färdigt lammfärsbullarna:
Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg lammfärsbullarna i en form. Häll på 7 dl kalvbuljong. Kör i ugnen ca 15 minuter tills bullarna och buljongen är varma. Garnera med finhackad bladpersilja. Klart!

Färsk frukt med kokos:
Doppa munsbitar av färsk frukt i sockerlagen och därefter i riven kokos och arrangera snyggt på ett fat. Klart!

Rostad mandel med chili:
Stek mandel i olivolja i en varm panna. Krydda med flingsalt och chiliflakes. Klart!

Värm pitabröden:
Sätt på ugnen på 250 grader. Värm pitabröden i ca 3-4 minuter tills de blivit varma. Klart!

Garnera allt:
Häll på några droppar olivolja, garnera med finhackad mynta och/eller bladpersilja och några granatäppelkärnor. Klart!

Låt festen börja! 🙂